Utrip mesta · arhitektura

Kalifornijski studio Belzberg Architects je ustvaril prostoren moderen dom na havajskem otoku, ki počiva na ohlajeni lavi izjemne vulkanske pokrajine. Prepletajoč elemente havajske tradicije in kulture s sodobnimi, tako prinaša izjemen arhitekturni primerek.

Rezidenca Kona na istoimenskem predelu Velikega otoka ni umeščena linearno s posestvom, temveč z naklonjenostjo dveh razgledov. Osupljiva stvaritev nekakšne podaljšane galerije namreč služi kot os, ki skozi uporabo naravnih elementov in krajinske geometrije ta moderni dom usklajeno razdeljuje na zahodni del s pogledom na prostrani ocean in vzhodni z možnostjo občudovanja vulkanskih vrhov. Spalnice, osrednji skupni prostor, dnevna soba, kuhinja in medijska soba so porazdeljene kot samostojne izjemne strukture.

Od severa proti jugu poteka serija paralelnih zidov, oblečenih v sivkaste tramove tika, pridobljenih in ponovno predelanih iz starih skednjev in železniških tračnic. Zunanjost je prefinjeno povezana z notranjosto skozi velike steklene pregrade, uokvirjene v toplejše tone lesa. Moderna arhitektura zadovoljuje tudi nekatere sodobne zahteve po energetski učinkovitosti, s čimer je posestvo tudi samozadostno. Na strehi je tako nameščen dvojni set sončnih celic, trije vodnjaki shranjujejo deževnico za napajanje poslopja, izbira temnejših vulkanskih kamnov pa pomaga naravno segrevati tako bazen, kot tudi notranjost.

Arhitekti studia Belzberg Architects so namensko uporabili lokalne materiale, kot so vulkanski kamni, in nekatere imitacije lokalnih navad, kot je “pleteni” paviljon na vhodu, ki spominja na pleteno košaro, tradicionalno podarjeno gostu hiše. S tem Rezidenca Kona pooseblja močno havajsko kulturo s pridihom sodobnega pristopa.

Odpri galerijo

 

20 Moderna arhitektura na robu klifa z neverjetnim pogledom na morje Foto: RSI Studio Stavba, ki izgleda kot drevo dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-08 Surrealistične konstrukcije za zaščito pred nesrečami · ·