Huawei Mate X (4)
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Ni vedno najboljša strategija biti prvi, pa četudi je razlika samo nekaj dni. Po Samsungu je Huawei na kongresu mobilne telefonije MWC 2019 prikazal svoj telefon s prepogljivim zaslonom, imenovan Huawei Mate X, ki bo tudi v prodajo prišel kasneje od korejskega konkurenta. Bo pa precej drugačen kot Galaxy Fold, mogoče tudi bolj zanimiv.

Povsem jasno je, da upogljivi zasloni niso več samo v prototipni fazi, še vedno pa manjka kakšen mesec ali dva do serijske proizvodnje. Huawei bo Mate X v trgovine poslal sredi leti, v Evropi pa bo zanj zahteval dih jemajočih 2.300 evrov. Toda to je cena tehnološkega napredka, ki ga pri tej napravi ne manjka.

Že to, da se lahko zloži, je nekaj posebnega. Mogoče ga je uporabljati raztegnjenega na tablico z osmimi palci zaslonske diagonale. Prepognjen pa na eni strani ponuja 6,6-palčni zaslon z dokaj običajnim razmerjem stranic, na drugi pa precej ožji 6,38-palčni zaslon. Nobenega od njih ne moti kakšna zareza in tudi fotografski sklop je samo eden. To pa zato, ker je ob strani, pokončno, tako da je uporaben v obeh primerih – ko je torej  »telefon« odprt ali zaprt. To je za selfije precejšnja prednost. Slika na zaslonu je kristalno jasna in polna detajlov, zaslon pa je izjemno vzdržljiv. Telefon, ki se med drugim lahko pohvali tudi z odličnim hlajenjem, bo sicer na voljo v povsem novi medzvezdno modri barvi. Ta uteleša lepoto tehnologije in postavlja nova merila za pametne telefone prihodnosti. Izjemna zmogljivost telefona Huawei Mate X seveda potrebuje precej energije. Pri Huaweiju so zato v njegovo 5,4-milimetrsko ohišje vgradili ogromno baterijo s kapaciteto 4500 mAh, kar je izjemen dosežek. V navezi z umetno inteligenco in naprednim pametnim varčevalnim načinom ta ponuja dolgotrajno delovanje in s tem zadosti potrebam po večji količini energije, ki jih prinaša povezljivost v omrežju 5G. S priloženim polnilcem se tako baterija v 30 minutah napolni do kar 85 odstotkov, kar pomeni, da tudi uporabniki s hitrim življenjskim tempom zlepa ne bodo ostali brez energije.

Še drugi tehnološki preskok pri tem telefonu je tako torej podpora za omrežja pete generacije, ki pa jih žal v Sloveniji še nihče ne gradi. Bo pa to omogočalo teoretične hitrosti več gigabitov na sekundo. Prav tako so veliko dela vložili v pregib, ki je sestavljen iz več kot stotih delov in zagotavlja, da »zaprt« telefon ne diha. Z 11 mm je tudi tanjši od konkurenčnih izdelkov.

Galerija – Huawei Mate X

Huawei Mate XOdpri galerijo

cover-galaxy-fold Samsung Galaxy Fold: tako bodo telefoni izgledali v prihodnosti Samsung S10 Samsung Galaxy S10 – Za jubilej se spodobi revolucija Vivo-V15-Pro-promo-materials-1a Vivo V15 Pro: pametni telefon z izkočno kamero z 32 MP meizu_zero_3 Meizu Zero: pametni telefon, ki nima niti enega gumba ali odprtine · ·