1_QpGSzkrAgIdy-Kvl2jKAQg
Kulturni izbor · film

Le Manoir du diable je prva grozljvka na svetu, ki uporablja impresivne posebne učinke, s katerimi naj bi prestrašila gledalce.

Prva grozljivka na svetu iz leta 1896 danes ni videti pretirano strašljivo ali grozljivo, a je imela v letu 1896 najbolj vrhunske posebne učinke za tisti čas. Film Le Manoir du diable (Hudičeva hiša) pripoveduje o netopirju, ki se spremeni v demona Mephistophelesa, ustvaril pa jo je slavni francoski filmski ustvarjalec Georges Méliès, ki stoji tudi za vplivnim fantazijskim filmom Potovanje na luno (Le voyage dans la lune, 1902).

Glasbena podlaga sicer spominja na neko čudno uspavanko in nekoliko odvzame grozoto. Moramo pa priznati, da prva grozljivka na svetu vsebuje nekatere zelo zabavne posebne učinke, nekateri izmed njih pa so bil celo prvič uporabljeni na filmu. Ljudje se tako pojavijo in izginejo v oblakih dima, netopirji pa nenadoma prevzamejo človeško obliko. Vas je uspela vsaj malo prestrašiti?

Najboljše komedije vseh časov: večne filmske uspešnice, ki jih moraš videti Najboljše komedije vseh časov: večne filmske uspešnice, ki jih moraš videti WAR HORSE Top 5 predlogov za vikend: filmi, ki se bodo dotaknili vajine duše REVIEW-Ford-v-Ferrari-1 Napovednik: Matt Damon in Christian Bale sta Izzivalca (Ford v Ferrari, 2019) Film Title: Volver 9 nepozabnih ženskih filmov: te filme morate nujno pogledati same! ·