5905
Utrip mesta · arhitektura

Nova IKEA na Dunaju ne bo ponujala parkirišč, saj bo spodbujala kupce, da v prodajalno pridejo peš ali z javnim prevozom.

Mesta postajajo vedno večja, z vse več prometa in na žalost tudi z manj zelenimi površinami. Zato ideja o stavbi, v in na kateri bi rasle tako manjše rastline kot drevje, ni nova. Videli smo že kar nekaj implementacij, eno izmed njih pa naj bi doživela nova Petrolova poslovna stavba (če bo tudi zgrajena) in nov nakupovalni center Aleja v ljubljanski Šiški.

Drzne in inovativne ideje so se lotili tudi pri Querkraft Architekten, kjer so za švedsko IKEO na Dunaju dizajnirali novo prodajalno. To so pred dnevi že začeli graditi in pričakovati gre, da bo najbolj zelena daleč naokrog.

Sedemnadstropno stavbo bo krasilo ogromno vrst rastlin in drevja tako na fasadi kot na vrhu stavbe, kjer bo terasa. Notranjost ne bo le nakupovalni center z restavracijo, ampak tudi pravi mali park. Za mikroklimo v zgradbi bo tako skrbelo kar 160 dreves. Posebnost dizajna zgradbe je tudi ta, da je mogoče kvadrataste dele zgradbe dodajati ali odstraniti. Ta IKEA ne bo ponujala parkirišč za avtomobile, saj je namenjena ljudem, ki bodo do tja prišli peš ali z javnim prevozom, kupljeno pohištvo pa bo dostavljeno na dom. Gradnja nove IKEE na Dunaju naj bi bila končana v letu 2021.

Kaj pa IKEA v Ljubljani 2020?

Posebno pozornost bodo posvetili vpeljavi številnih trajnostnih rešitev, kar bo pozitivno vplivalo tudi na sosedsko skupnost. IKEA Ljubljana bo 90 odstotkov energije potrebne za svoje delovanje pridobila iz obnovljivih virov, tudi s sončnimi celicami na strehi. Geotermalna energija bo uporabljena za ogrevanje in deževnica za izplakovanje in zalivanje. Na zelene površine ob trgovini bodo zasadili lokalne vrste dreves, ozelenili pa bodo tudi streho. Organizirano bo ločevanje 23 vrst odpadkov, za prečiščenje odpadne vode pa bo poskrbel pametni sistem.

Galerija: nova IKEA na Dunaju

Nova IKEA na DunajuOdpri galerijo
ef3f67488dbaee0c5e3b8b34c337b2e2 Mobilna hiška Noyer: luksuzno stanovanje na kolesih Tesla-Cybertruck-Cybunker-hero Bi imel Teslin Cybertruck? Potem moraš imeti tudi Cybunker! 74982717_252284759081999_4273513113450932233_n Nor dizajn: hiše, ki so jih navdihnili znani logotipi uluwatu-surf-villas-carbon-house-alexis-dournier_dezeen_2364_col_14 To so najlepše zasebne hiše leta 2019 · · · · ·