Novi Mercedes E karavan (2016)
Utrip mesta · mobilno

Novi Mercedes E karavan je novi največji karavan iz Stuttgarta, ki elegantnost kombinira s športnostjo. Oblikovan je v slogu razreda C, zato ima bolj sloko postavo, skrčila pa se je tudi njegova notranjost. Odvrgel je ostre poteze predhodnika, ki jih je ekipa zbrana okoli Roberta Lešnika zbrusila v zaobljene linije. Šesta generacija karavanskega razreda E stavi na praktičnost prtljažnika, ki pa je po novem manjši, a v slogu manj je več. Na voljo bo tudi izpeljanka s sedmimi sedeži, torej z dodatnim parom sedežev v tretji vrsti.

Novi Mercedes E karavan ima v primerjavi s prejšnjo generacijo manjši prtljažnik. Zdaj prostornina znaša samo še 670 litrov (prej 690 litrov), ko podremo zadnja naslonjala pa znaša 1820 litrov (prej 1950 litrov). Kljub temu straha za preplah ni, saj tu velja pravilo manj je več.

Prtljažnik je namreč še vedno razkošen v primerjavi s konkurenčnimi premijskimi karavani, ki imajo tudi po 100 litrov prostora manj na razpolago, in tako ohranja praktičnost predhodnika. Širok je minimalno 1,1 metra, tako, da še vedno lahko pogoltne standardno europaleto (čeprav do takšnega scenarija verjetno ne bo prišlo, pa vendar, previdnost je mati modrosti), zadnje sedeže, ki se podrejo elektronsko, pa je moč deliti v razmerju 40:20:40.

Za prtljažnik bo na voljo tudi zložljiva klop v tretji vrsti namenjena predvsem prevozu otrok. Serijsko je novi Mercedes E karavan opremljen z električno pomičnim zaščitnim rolojem prtljažnika, tu je tudi električno odpiranje prtljažnih vrat, med drugim tudi z brco pod zadnji odbijač. Da gre za pravega Petra Klepca med limuzinami, so pri Mercedesu poskrbeli s serijskim zračnim vzmetenjem, ki zagotavljalo enako višino avtomobila tudi ob polni obremenitvi (ta znaša 745 kilogramov, ob doplačilu ga je moč opremiti s popolnim zračnim vzmetenjem Air Body Control), prav tako lahko vleče prikolico z maso do 2100 kilogramov (vlečno kljuko lahko skrijemo pod odbijač).

PREBERITE ŠE: Novi Renault Twingo GT – cestna raketa iz Revoza

Novi Mercedes E karavan je osnovan na tehnologiji in varnostnih delikatesah limuzinskega razreda E, torej z vsemi vsi elektronskimi varnostnimi, zabavnimi in vozniškimi asistenti. Če pogled preusmerimo še na drugi konec avtomobila, k motorju, je situacija sledeča. Tam nas čaka najnovejša generacija dizelskega agregata in sicer v treh različicah- 2,0-litrska E200d (110 kW/150 KM) in E220d (143 kW/194 KM) ter 3,0-litrski E300d (190 kW/258 KM) V6. V taboru bencinarjev bodo štirje motorji. Poglavar le-teh bo AMG E 43 4Matic s 3,0-litrskim motorjem V6 z močjo 401 KM (295 kW), osnovna različica, E200, pa se bo ponašala z močjo 184 KM (135 kW). Moč na kolesa bo vsem modelom dostavljal 9-stopenjski menjalnik 9G-tronic, naročila zanje bodo začeli pobirati že konec poletja 2016, prve kupce pa bodo dosegli še pred koncem leta.

Novi Mercedes E karavan (2016)Odpri galerijo
Segway miniPRO Segway MiniPro – pomanjšana, cenejša in varnejša različica originala Novi Renault Twingo GT  (2016) Novi Renault Twingo GT – cestna raketa iz Revoza Dark Knight - predelana Mazda MX-5 Miata Dark Knight – predelana Mazda MX-5 Miata = serijski Batmobil Base Camp: Prikolica, kot iz vojne zvezd Base Camp: prikolica kot iz Vojne zvezd · ·