Volkswagen Passat
Utrip mesta · mobilno

Volkswagen je letos v svet poslal svoj 30-milijonti Passat, kar ga uvršča na drugo mesto najbolje prodajanih Volkswagnov v zgodovini (takoj po Golfu in pred hroščem). Prva generacija enega bolj ikoničnih modelov v njihovi floti je na trg prišla že leta 1972, danes pa smo priča že osmi.

Prve novosti, ki jo boste opazili na posodobljenem Passatu za 2020, so serijske sprednje in zadnje LED-luči, posodobljeni odbijači, izbira novih platišč, nov volanski obroč, ki si ga je sposodil pri T-Crossu, na zadku pa boste našli velik napis “Passat” po vzoru oblikovnih smernic celotnega koncerna. Takšen napis ima tudi Škoda Superb.

Dopolnjuje ga tudi nova tehnologija za polavtonomno vožnjo, inteligentni asistenčni sistem IQ.DRIVE, in dokler imate vsaj eno roko na volanu, bo vaš Passat sledil prometu in vas držal na svojem voznem pasu do hitrosti 210 km/h. Te hitrosti morda na slovenskih cestah res ni mogoče enostavno doseči, kar bi lahko pomenilo, da se Passat verjetno najbolj domače počuti na nemških avtocestah.

Kar se tiče kakovostne vožnje vas novi Passat ne bo razočaral. Medtem ko morda ni najbolj športen, je povsem predvidljiv in stabilen. Točno tak, kot se za tovrstno limuzino spodobi.  Na izbiro imate tri bencinske agregate (1.5 TSI – 2.0 TSI) z močjo od 150 KM (110 kW) do 270 KM (200 kW) in pa štiri dizelske enote (1.6 TDI – 2.0 TDI) z močjo od 120 KM (88 kW) do 236 KM (176 kW). Vsi agregati so na voljo z vrhunskim 7-stopenjskim DSG menjalnikom. Dizli imajo tudi dva nova katalizatorja s tehnologijo Adblue, ki naj bi znižala emisije za do 80 odstotkov.

Kakovost in materiali v kabini Passata so dobri in dajejo precej premijski občutek. Nov infomatični sistem na dotik v kombinaciji z digitalnimi voznikovimi instrumenti daje vozniku več informacij in lažjo kontrolo nad vozilom. Posodobljenih je bilo tudi nekaj okrasnih elementov, sredinsko uro pa je zdaj zamenjal napis Passat. Prtljažni prostor se ni spremenil in pri limuzini ponuja 586 litrov, pri karavanu pa 650 litrov prostornine.

Passat je avtomobil, ki ga je zelo enostavno priporočiti. Z razlogom se jih je prodalo že več kot 30 milijonov, in verjamemo, da bo kljub naraščujoči popularnosti SUV in crossover vozil v zadnjih letih Passat še dolgo z nami.

Galerija: Volkswagen Passat

Volkswagen PassatOdpri galerijo

Električni leteči "avtomobil" Porsche x Boeing: Porscheji bodo leteli! BMW M8 Gran Coupe Competition BMW M8 Gran Coupe in Gran Coupe Competition: ekstremno elegantna zverina kurt-cobain-nirvana-mtv-unplugged-e3627468-cb34-46be-a8ce-39d305a356d7 To je presenetljiva playlista, ki jo Rolls Royce uporablja za nastavitev ozvočenja Salomé Yachts Atlantic Salomé Yachts Atlantic: dizajner Bugattijev pokazal svoj prvi gliser ·