10+ dejstev o Jokerju, ki naredijo film še zanimivejši

Ste si že ogledali film Joker? Potem morate spoznati tudi njegovo ozadje in zanimivosti, ki so z njim povezane.

Internet te dni pregoreva od debat na temo filma Joker, ki si ga že lahko ogledamo v kinu. Nekateri so mnenja, da gre za film leta, celo desetletja. Drugi menijo, da bi moral biti zaradi svoje vsebine umaknjen s sporeda. Spet drugi se požvižgajo na mnenja drugih in preprosto uživajo v kaosu, ki ga glavni lik ustvarja.

Ne glede na to, kakšno mnenje smo si o filmu ustavarili sami, moramo priznati, da je ta nedvomno uspel ujeti pozornost celega sveta in spodbudil debate o zlikovcih, družbi, nasilju ter svobodi izražanja in govora v filmih. In prav zato smo zbrali najzanimivejša dejstva o filmu Joker, ki vas čakajo v nadaljevanju.

1. Joaquin Phoenix (Joker) je smeh baziral na videih z ljudmi, ki trpijo za patološkim smehom. To je redka bolezen, ki je posledica poškodb določenih delov možganov. Prav tako je želel, da bi ustvaril lik, s katerim ga gledalci ne bi mogli povezati.

Smeh Jokerja temelji na ljudeh, ki trpijo za patološkim smehom.
Smeh Jokerja temelji na ljudeh, ki trpijo za patološkim smehom.

2. Za vlogo Jokerja je Phoenix shujšal 23,6 kilogramov. Glede na Vanity Fair naj bi igralec sodeloval z enakim zdravnikom, ki mu je pomagal shujšati za vlogo v filmu Gospodar (The Master, 2012), za katero je izgubil 11,3 kilogramov.

3. Joaquin Phoenix in pokojni Heath Ledger (Joker v filmu Vitez teme) sta bila dobra prijatelja. Ledger je za svojo upodobitev Jokerja prejel oskarja, Phoenix morda še bo.

4. Ples na javnem stranišču, ki ga Joker izvede po umoru treh moških na podzemni železnici, je bil popolnoma improviziran.
https://www.youtube.com/watch?v=ewDAY7gTqdU

5. Film Joker je že med top 10 na IMDB-jevi lestvici najbolje ocenjenih filmov vseh časov, kjer dela družbo fimom kot so Kaznilnica odrešitve, Šund in Boter.

6. Film je postavljen v leto 1981, kar je bilo narejeno namerno. Režiser Todd Philips je to naredil zato, da bi film oddaljil od trenutnih filmov iz DC Extended Universa.

7. Ko se je pripravljal na vlogo, je Phoenix študiral gibe ikoničnih zvezd nemega filma, kot sta Buster Keaton in Ray Bolger. Tudi nemi film The Man Who Laughs iz leta 1928 je bil eden izmed navdihov za novi film o Jokerju.

Buster Keaton v filmu General (1926)
Buster Keaton v filmu General (1926)

8. Film je bil deležen 8-minutne stoječe ovacije na premieri na Beneškem filmskem festivalu.

9. Nekateri igralci, ki so igrali vlogo Jokerja, so tudi v resničnem življenju zašli v temačno obdobje. Phoenix pravi, da sam take izkušnje nima.

10. Tudi poseben način, na katerega Joaquin Phoenix v filmu teče, je bil del gradnje lika in je imel celo svoje ime – Arthurjev tek.

11. Jokerjevo stopnišče (Joker Stairs) lahko zdaj najdete tudi na zemljevidu na Googlu, oboževalci pa so jih dali v kategorijo “verskih destinacij”.

Jokerjevo stopnišče
Jokerjevo stopnišče

12. Scenaristi, ki so pomagali ustvarjati Jokerja, so imeli cel čas pred sabo sliko Joaquina Phoenixa. Ta je scenarij prejel v drugi polovici leta 2017. Da je projekt sprejel, je imela veliko zaslug tudi njegova mama.

13. Robert De Niro je Phoenixov najljubši ameriški igralec, a na prizorišču snemanja nista imela prave priložnosti govoriti. To naj bi bilo tudi zato, ker imata oba igralca zelo podobne metode priprav na vlogo. Pravzaprav naj bi bila med njima tudi malce nerodna napetost – De Niro naj bi namreč vztrajal, da celotna igralska zaseba bere pred snemanjem njegovih scen, Phoenix pa tega ni želel.

14. Todd Philips je skladateljico Hildur Guðnadóttir prosil, naj začne pisati glasbo izven scenarija, kar pri filmih ni navada.

Robert De Niro je Phoenixov najljubši ameriški igralec.
Robert De Niro je Phoenixov najljubši ameriški igralec.

15. Pornhub razkriva, da je od oktobra 2019, ko je film izšel, že 741 tisoč iskanj na ključno besedo “Joker”.

16. Več filmskih likov iz poznih 70. in začetka 80. let prejšnjega stoletja (npr. Travis Buckle iz filma Taksist) so imeli velikanski vpliv na film, vidimo pa lahko tudi vizualne podobnosti.

17. Če želite vedeti, katere scene so bile iz filma izbrisane, si oglejte ta video.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!