Coca-Cola predstavila prve steklenice, narejene iz smeti iz oceana

Tudi Coca-Cola se podaja na pot trajnosti. Tako so predstavili prve stekleničke na svetu, ki so narejene iz odpadne plastike.

Coca-Cola je predstavila prve steklenice na svetu, narejene iz recikliranih plastičnih odpadkov iz oceana. Podjetje je tako izdalo 300 steklenic,  v 25 odstotkih narejene iz morskih odpadkov, ki so jih prostovoljci zbrali skozi 84 čiščenj po plažah Španije in Portugalske.

Recikliranje je rezultat partnerstva med Coca-Colo, nizozemskih start-upom Ioniqa Technologies in podjetjem Indorama Adventures, enim izmed Coca-Colinih dobaviteljev plastike PET. Za obdelavo so pri Ioniq Technologies uporabili tehnologijo depolimerizacije, kjer so PET razgradili na monomere, ki omogočajo, da se material na novo uporabi. Te so nato poslali k Indorami, kjer so polimerizirali novo plastiko.

Steklenica je narejena iz morskih odpadkov.
Steklenica je narejena iz morskih odpadkov.

“V kratkem bo izboljšano recikliranje uvedeno v komercialnem obsegu z uporabo odpadkov že obstoječih reciklerjev, vključno s predhodno reciklirano plastiko in recikliranim materialom nižje kakovosti,” so povedali pri Coca-Coli. Od leta 2020 namerava Coca-Cola povečati vsebnost recikliranega materiala v svojih steklenicah. Njihov cilj je, da plastika za enkratno uporabo “izgine”, tako v njihovem poslu kot zunaj njega. Če bo ideja uresničena tudi na področju množične proizvodnje, bo Coca-Cola prvo podjetje v segmentu hitre potrošniške robe, ki bo začelo prodajati pijačo in hrano v plastični odpadni embalaži.

Dodatne Informacije

Več informacij:
coca-cola.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sladkarije naše in vaše mladosti: s čim smo se sladkali otroci Jugoslavije