Oskarji 2020: filmi, ki so jih nepravično spregledali

Oskarji 2020 so pred vrati, znani pa so tudi že nominiranci za najprestižnejše filmske nagrade. Pa je nagrada oskar res pravo merilo za najboljše filme, najboljše (glavne in stranske) igralce in igralke, najboljše izvirne scenarije …? Pripravili smo seznam filmov, ki so jih Oskarji 2020 nepravično spregledali.

Oskarji 2020 bodo podeljeni 13. februarja, zanje pa se potegujejo nekatera največja imena igralskega in režiserskega sveta.

Po pregledu letošnjega seznama nominirancev je jasno, da so pri Akademiji spet pozabili na raznolikost – le dva od dvajsetih igralcev in igralk na seznamu nominirancev nista belopolta, v kategoriji režiserjev pa je spet moška prevlada. Vsekakor pa je Akademija spregledala veliko odličnih filmov, neverjetnih igralk in igralcev, izvirnih scenarijev, inovativnih režiserjev itd. Tukaj je le nekaj tistih, ki so jih spregledali, pa bi si zaslužili, da bi jih opazila tudi Akademija.

Oskarji 2020: filmi, ki so jih nepravično spregledali

Komična drama

The Farewell (2019)


Režiserka filma, Lulu Wang, je bila v letošnji sezoni popolnoma nevidna v senci Quentina Tarantina, Noaha Baumbacha, Riana Johnsona, Bong Joon Hoja in Sama Mendesa. Tudi igralka Awkwafina, ki je sicer prejela zlati globus za glavno žensko vlogo v muzikalu ali komediji, se ni uvrstila med nominiranke za najboljšo igralko. Enaka usoda je doletela tudi Zhao Shuzhen, ki bi si zaslužila nominacijo za stransko vlogo v filmu Farewell.

Drama

Diane (2019)


Film Kenta Jonesa je bil največji zmagovalec filmskega festivala Tribeca 2019 in si je od takrat prislužil še nominacijo in nagrado Film Independent Spirit (za najboljši prvenec in nagrado za najboljšo igralko, ki jo je dobila Mary Kay Place) ter dve nagradi gotham (za najboljšo režijo ter za najboljšo igralko). Glavno igralko Mary Kay Place je Združenje filmskih kritikov v Los Angelesu razglasilo za najboljšo igralko leta in v popolnem svetu bi se morala uvrstiti v dirko za oskarja!

Kriminalna drama

Prevarantke na Wall Streetu (Hustlers, 2019)


Eno izmed največjih presenečenj je, da Akademija na seznam letošnjih nominirancev ni uvrstila Jennifer Lopez, ki je v filmu režiserke Lorene Scafalia odlično odigrala stransko vlogo, ki bi jo morala brez dvoma uvrstiti med nominiranke za oskarja. Njeno fantastično igro so opazili tako pri združenje tujih novinarjev (zlati globusi) kot pri združenju filmskih igralcev (SAG) in pri nagradah po izboru filmskih kritikov. Ravno nominacija SAG je bila tista, zaradi katere se zdi povsem neverjetno, da Lopezeva letos ni dobila svoje prve nominacije za oskarja.

Najstniška komedija

Booksmart (2019)


Film je prejel nekaj najboljših kritik letošnjega leta, Beanie Feldstein pa je nominirana za najboljšo igralko na zlatih globusih. Veliko prahu je dvignil tudi scenarij za film Booksmart, ki so ga pri Združenju ameriških pisateljev razglasili za najizvirnejši scenarij leta. Kljub vsem tem priznanjem pa je Akademija film popolnoma spregledala. K sreči bosta Wildov neverjetni žanrski zasuk in nepozabna igra Kaitlyn Dever zagotovo pomagala, da bo film odmeval še veliko dlje kot nekateri, ki so letos sicer dobili nominacijo za oskarja.

Drama

Clemency (2019)


Neonov Parazit je letošnji kandidat za oskarja za celovečerni film. Ko bi bili distrubuterji filma tako glasni tudi pri filmu Clemency! Zaporniška drama Chinonye Chukwuja je pritegnila pozornost na festivalu Sundance, kjer je dobila veliko nagrado žirije, in prav bi bilo, da bi nominacijo za letošnjega oskarja za najboljšo igralko dobila tudi Alfre Woodard. Njeno igro so opazili in z nominacijo nagradili tako pri nagradah gotham kot pri nagradah indie spirit. Tudi stranska vloga Aldisa Hodgea bi si na letošnji “oskarforiji” zaslužila veliko več pozornosti.

Glasbena drama

Her Smell (2019)


Z emmyjem nagrajena Elisabeth Moss bi lahko bila, brez pomisleka, nominirana za najboljšo igralko. V filmu Njen vonj, ki ga je režiral Alex Ross Perry, se Mossova z vrhunsko igro prelevi v destruktivno punk rockerico Becky Something. Mossova je s to vlogo vsekakor naredila karierni preboj, kar so prepoznali tudi pri Gotham Awards in Indie Spirit Award, kjer je bila nominirana za najboljšo igralko. Očitno pa njena vloga, prežeta z bolečino in iskanjem smisla, ni bila dovolj kričeča, da bi jo opazili tudi pri Akademiji.

Romantična drama

Queen and Slim (2019)


Pogumno eleganten film režiserke Melinde Matsoukas je bil resnično nepravično spregledan. Vrhunska igra Jodie Turner-Smith, ki je uprizorila Ditto, je ustvarila enega izmed najizvirnejših hollywoodskih likov v zadnjem času.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Čisto so zgrešili: najslabši filmi posneti po knjigah, po mnenju občinstva