shutterstock_766459951
Utrip mesta · dom

Kis je zaradi svojih vsestranskih učinkov eno izmed bolj priljubljenih čistilnih sredstev. Kljub temu ga ne bi smeli uporabljati kar za vse.

Verjetno ne obstaja gospodinjstvo, ki ne bi vsaj tu in tam uporabilo kisa kot čistilnega sredstva. Odličen je pri odstranjevanju vodnega kamna in rje ter pri neprijetnih vonjav. Vendar pa z nekaterimi površinami in materiali kis NE BI SMEL priti v stik! Poglejte si, pri katerih.

Naprave z zaslonom na dotik

Naprav z zaslonom na dotik NIKAR ne čistite s kisom. Poškodujete lahko zgornjo plast, kar bo vplivalo na uporabnost zaslona. Uporabljajte primerna čistila oziroma krpice iz mikrovlaken.

Granit in marmor

Kis je zelo agresiven in lahko “napade” občutljive površine. Med te spadata tudi granit in marmor, zato ju nikar ne čistite s kisom. Namesto tega uporabite namensko čistilo, ki je primerno za te materiale.

Pohištvo s premazom

Leseno pohištvo ima na primer premaz, ki ga ščiti pred vlago. In to zaščitno plast lahko s kisom poškodujemo, saj ga “napade” kislina. Zato se lahko zgodi, da les izgubi barvo ali pa celo razpade!

Čiščenje živalskih iztrebkov

Če je vašemu hišnemu ljubljenčku “ušlo”, mesta nikar ne brišite s kisom. Čeprav kis uničuje neprijetne vonjave, lahko zmoti vašega ljubljenčka. Mačke in psi imajo namreč izjemno razvit vonj, in lahko se zgodi, da ga bo to spodbudilo, da znova označi svoj teritorij!

daniil-silantev-nBuiLbz_j4A-unsplash (1) Avstralski minimalizem: nov skandinavski šik shutterstock_746370664 Domači detergent za pomivanje posode: učinkovit detergent, s katerim boste privarčevali gratulera Ikea: najboljši izdelki švedskega pohištvenega giganta vseh časov Re Studio: čudovite slovenske zvezdne karte Re Studio: čudovite slovenske zvezdne karte, ki prikazujejo vajin najpomembnejši dan v življenju ·