Opel Crossland X
Utrip mesta · mobilno

Ostra in kompaktna zunanjost, prostorna notranjost, modno dvobarvno lakiranje in privlačen videz športnega terenca so glavni aduti avtomobila Opel Crossland X. Ta urbani ‘crossover’, ki se je prvič predstavil na začetku februarja, bo delal družbo Mokki X. Tretji družinski član, večji Grandland X, bo v drugem delu tega leta poskrbel za vznemirjenje v kompaktnem segmentu.

V primerjavi z Mokko X, ki je za občasne terenske izlete na voljo s štirikolesnim pogonom za doplačilo, je Opel Crossland X namenjen uporabi v urbanih okoljih. Z dolžino 4,21 metra je 16 centimetrov krajši od Astre, hkrati pa je za 10 centimetrov višji. Potniki lahko zato uživajo v povišanem položaju sedežev z boljšim razgledom, za dodaten občutek prostornosti pa se lahko izbere panoramska steklena streha.

Na prednjem koncu je opazna maska s sijočim Oplovim bliskom. Za športne terence značilne obloge in srebrni vstavki spredaj in ob celotnem spodnjem delu vozila izražajo funkcionalnost in športno eleganco. Bočne linije z navidezno ‘lebdečo streho’, ki vizualno ločuje spodnji in zgornji del vozila, optično podaljšajo Crosslanda X. Zadnji del z vidno zaščito podvozja priča o športno-terenskem poreklu. Armaturna plošča in sredinski sklop imata čiste linije in sta vodoravno poravnana z voznikom. Kokpit kot voznikov nadzorni center poudari občutek aktivne vožnje, saj je bila filozofija Oplovih odgovornih oblikovati vozilo od znotraj navzven.

Novinec nudi inovacije za varnejše in udobnejše vsakodnevne vožnje ter preprostejšo uporabo. Mednje sodijo žarometi s svetili LED za vse funkcije, projekcijski zaslon, vzvratna kamera s 180-stopinjskim zajemom, parkirni pomočnik, opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili. Nadzor voznikove zbranosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov s hitrostnimi omejitvami in nadzor mrtvih kotov pa so še nekateri izmed varnostnih sistemov.

Crossland X zagotavlja povezljivost prek Opel OnStar, z dostopno točko Wi-Fi in dodatnimi storitvami, kot sta rezervacija hotelske sobe in iskanje parkirišča. Na voljo so tudi sodobni sistemi za informacije in razvedrilo, združljivi z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto ter do 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik. Združljive pametne telefone lahko napolnite z brezžičnim induktivnim polnjenjem. Voznik in sovoznik lahko uživata v udobju ergonomskih sedežev s certifikatom AGR. Prtljažnik s prostornino 520 litrov je najzajetnejši v razredu. Potniki v zadnjem delu vozila lahko vzdolžni položaj sedežev spremenijo v razponu do 150 milimetrov in si tako zagotovijo več prostora za kolena ali pa povečajo prtljažnik.

Bencinski predstavnik agregatov ima prostornino 1,2 litra in 3 valje. Razpon moči tega motorja znaša med 60 kW (81 KM) in 96 kW (130 KM). Konfiguracija vsakega izmed motorjev je malce drugačna, za prestavljanje pa sta na voljo pet- ali šeststopenjski ročni menjalnik. Dizelski agregat je prav tako en sam, s prostornino 1,6 litra in močjo med 73 kW (99 KM) in 88 kW (120 KM). Tudi v tem primeru sta na voljo pet- oziroma šeststopenjski menjalnik. Avtomatski šeststopenjski menjalnik je na voljo le pri 1,2-litrskem turbo bencinskem agregatu.

Novi Opel Crossland X prihaja na trg z vstopno ceno 14.490 evrov. V kolikor bi si želeli izbrati najdražjega, bi imel 1,2-litrski bencinski turbo motor s 110 konjskimi močmi, avtomatski menjalnik in opremo Innovation. Cena zanj je 19.510 evrov. Novinec je v slovenske prodajne salone zapeljal junija.

Galerija slik: Opel Crossland X

Opel Crossland XOdpri galerijo
coverIMG_9537 Novi Volkswagen Arteon (2017): športni “gran turismo” HYUNDAI i10 Top 10: najboljši mestni avtomobili 2017 LETALO NASA SUPERSONIC X Letalo NASA Supersonic X: supersonično potniško letalo 6 Električni helikopter: na testiranje v Dubaj · · ·