Ali je vaše srce v dobrem stanju?
V zraku · tehnologija · pametne ure · Utrip mesta · zdravje & lepota

To, da imajo pametne ure zraven prikazovanja časa še mnogo drugih funkcij, že vemo. Applova nova ura pa je namenjena celo odkrivanju bolezni. Kdo ve, morda bo že čez nekaj let nadomestila nekatere medicinske pripomočke.

Študija, ki jo je opravil ustanovitelj podjetja Cardiogram Brandon Ballinger, je razkrila, da je ura Apple Watch sposobna zaznavanja sladkorne bolezni v kar 85 odstotkih primerov. Ob tem moramo dodati še, da ugotovitev velja le za paciente, ki so jim v preteklosti že diagnosticirali diabetes.

Raziskava se je osredotočala na uporabnike te pametne ure. Pokazala je, da je ura sladkorno bolezen odkrila pri 462 izmed 14.000 lastnikov. Kako je to mogoče? Ljudje, ki bolehajo za sladkorno boleznijo, imajo srčni utrip, ki se razlikuje od tistega pri zdravih posameznikih. Ura ima vgrajen senzor za zaznavanje srčnega utripa, kar ji omogoča, da po neenakomernem bitju srca prepozna diabetes.

To še zdaleč ni edina bolezen, ki jo lahko zaznate z Apple Watch. Ko uro uporabljamo skupaj z Cardiogramovim algoritmom, osnovanim na umetni intelegenci, z 97-odstotno verjetnostjo prepoznamo nenavadno bitje srca. Prav tako lahko pametno uro uporabimo za odkrivanje spalne apneje in visokega krvnega tlaka.

Raziskovalci želijo ugotoviti, ali je mogoče tehnologijo izboljšati do te mere, da bi jo začeli uporabljati v zdravstvu. Odgovor bomo dobili kmalu.


Misfit-Vapor-Smartwatch-1-1600x1164 Misfit Vapor: je to pametna ura leta? apple-watch-series-3-sean-hollister Apple Watch Series 3: popolna avtonomnost Samsung Gear Sport: nova vsestranska pametna ura Samsung Gear Sport: nova vsestranska pametna ura Fitbit_Ionic_Sport_Cobalt_Shot10_wScreens_0 Fitbit Ionic: pametna ura, ki je ujela velikane · · · · · ·