Poročne torte skozi čas
Utrip mesta · kulinarika

Zgodovina poročne torte je obsežna kot poročna torta sama. Njena tradicija sega vse do Antike. Tedaj so bile torte sladke pogače iz kvašenega testa, sladkane z medom in nadevane z oreščki. Simbolika torte kot del poročnega obreda se je začela s starimi Rimljani in Grki. Prvi so v znak izgube devištva nad glavo neveste prelomili poročni kolač in s tem mladoporočencema zaželeli plodnost, v Grčiji pa so svati v mladoporočenca metali male tortice in jima s tem zaželeli plodnost v zakonu. Večnadstropne torte so se pojavile v 17. stoletju. Oglejte si poročne torte skozi čas v sliki.

Poročne torte imajo dolgo zgodovino in bogato tradicijo. So več kot le posladek. Z njimi je povezan cel obred in veliko simbolike (razrez torte, prvi kos, barva torte …). Njeni začetki segajo v Antiko, običaj, ki je predhodnik današnjega, pa se je pojavil v 17. stoletju. Tedaj so gostje za mladoporočenca izdelali sladek stolp iz tort oz. kolačev. Višja kot je bila torta oz. stolp, več sreče naj bi to prineslo mladoporočencema v zakonu.

PREBERITE ŠE: Recept: Milka torta za prstne obliznit

Večnadstropne torte, kot jih poznamo danes, so se v Franciji pojavile v 18. stoletju, ko je stolp iz tort oz. kolačev zamenjala večnadstropna torta. Ta se je do danes precej spreminjala, zato si poglejmo njeno stilsko preobrazbo v zadnjih 100 letih.

P. S. Prvi pisni viri o svečkah na torti so se pojavili leta 1802, svečke pa naj bi bile na Goethejevi torti za njegov 53. rojstni dan.

Poročne torte nekoč in danes:

Poročne torte skozi časOdpri galerijo
Roza čokolada  Compartes Roses & Rosé Rosé čokolada – roza čokolada je najbolj fotogenična čokolada na svetu Sladoled Titovo Velenje Sladoled Titovo Velenje – sladoled z okusom po bivši Jugi cedevita stevia Klasična Cedevita je dobila novo različico s 35 % manj sladkorja Sladoled iz smrdljivega sira Sladoled iz smrdljivega sira obnorel Čehe · · · ·