cover-3d-strati
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

Tako kot je Henry Ford preoblikoval avtomobilsko industrijo v 20 stoletju, namerava družba Local Motors revolucionizirati proces proizvodnje avtomobilov s svojim prvim avtomobilom, ki je izdelan v 3D tehniki. Strati naj bi predstavljal mejnik v procesu proizvodnje vozil in nakazoval smer razvoja proizvodnje v avtomobilski industriji.

Dejstvo je, da je tehnika 3d tiskalnikov napredovala do tega nivoja, da je že danes mogoče natisniti praktično kakršnen koli izdelek. Avtomobil, ki je krona kompleksnosti tehnologije in ga sestavlja množica komponent, pa poseben izziv razvojnikom tovrstne tehnologije. Strati je nastal kot eksebicijski projekt družbe Local Motors v okviru tehnološkega salona v Chicagu. Za izdelavo so potrebovali pribljižno 44 ur in izdelali avtomobil z le 50 osnovnimi komponentami. Večina karoserije je narejena iz  ekstrudirane plastike, podobne tisti pri Lego kockah.

Kako je nastal – Strati 3d (video) 

Prav zaradi tega je avtomobil drastično enostavnejši in cenejši, kar je lahko odlično izhodišče za industrijo, ki si tako zelo želi zmanjševanja stroškov izdelave vozil. Če bo družbi uspelo, to vsekakor pomeni prelomnico v načinu in pristopu k izdelavi avtomobilov.

Strati – 3d

Gre za dvosedežni kupe brez strehe, ki tehta skoraj eno tono ter je v celoti natisnjen v ogromnem 3D tiskalniku velikosti kontejnerskega zabojnika. Zanimivo je, da je večino sestavnih delov podvozja že sestavljeno, predno gre avtomobil v tisk. Na ta način pa avtomobil dobi izjemno konstrukcijsko trdnost. Strati za električno vozilo (ev), ki lahko trenutno doseže le okoli 40km/h, z njim pa je možen doseg okoli 180 kilometrov. Družba obljublja tudi možnost hibrida, kot tudi klasičnega motorja na notranje izgorevanje.

Pričakovana cena po besedah predstavnikov družbe bo okoli 18.000 dolarjev.

3d tisk postaja realnost. Odpri galerijo
IMG_3348 Citroën C1 – mestni malček z nasmejanim obrazom in velikim srcem Matchless X Reloaded Matchless Model X – klasični “low rider” motocikel z modernim twistom IMG_2976 Ford – tourneo in transit courier sta fordova velikoprostorna dvojčka cover-drag-race Največja drag dirka na svetu #edicija 4 · · ·