Te podatke o tebi dobijo podjetja, ko objaviš selfie
V zraku · buzz buzz

Če se spomnite pravljice o Janku in Metki, potem verjetno veste, kako naivno sta brat in sestra vstopila v slastno (iz sladkarij zgrajeno) hišo zlobne čarovnice, nezavedajoč se vseh nevarnosti, ki prežijo v njej. S podobno situacijo se srečujemo tudi mi, stvarne osebe, ki smo vstopile v svet družbenih omrežij brez zavedanja, kaj vse sebek, ki ga objavimo na spletu, razkriva o nas.

Ko so nas starejše generacije opozarjale, naj ne zaupamo hitro razvijajočemu se spletu, se nam je pred leti to še zdelo absurdno. Prišli pa smo do točke, ko tehnološka podjetja nadzorujejo naše početje ne samo na spletu, temveč tudi zunaj kibernetskega prostora.

Na plan prihajajo grozljivi podatki o tem, koliko informacij o nas imajo podjetja, novo poročilo Wall Street Journal pa ugotavlja, katere podatke Facebook dobi od vas vsakič, ko naložite sebek.

Te stvari sebek, ki ga posnamete s telefonom, sporoči Facebooku:

1. Vašo fotografijo
2. Kje in kdaj ste sebek posneli
3. Model vašega telefona
4. ID telefona
5. Podatke o mobilnem operaterju, ki ga uporabljate.
6. Raven baterije telefona
7. Kateri so bližnji bloki, ki imajo Wi-Fi, in trgovine z mobilnimi telefoni (deluje glede vašo lokacijo).
8. Sistem prepoznavanja obrazov pa analizira vsak obraz, ki se nahaja na posnetku, posebej.

Posebej zastrašujoče je to, da Facebook lahko na osnovi analize vsakega obraza posebej beleži tudi lokacije oseb, ki niti niso označene na fotografiji. Prišli smo do točke, ko se je beleženju podatkov nemogoče izogniti – očitno pa je tudi, da smo si z vstopom v svet družbenih omrežjih naredili medvedjo uslugo.

shutterstock_94255000 Prvi drive-in kino v Sloveniji: glejte filme iz udobja vašega avtomobila shutterstock_560410630 Najbolj oboževani ljudje na svetu Zgodba o Ikarju in Soncu. Čudovita, a srce parajoča ilustrirana zgodba o ljubezni Neverjetne obleke Spektakularne obleke francoske oblikovalke te bodo začarale · · · · ·