dexter
Kulturni izbor · film

Že od začetka preloma tisočletja je bilo TV občinstvo deležno t. i. zlate dobe televizije (vsaj tako menijo nekateri strokovnjaki). Z drugimi besedami: televizija še nikoli ni bila tako dobra, niti tako pametna. Serije ne ‘odlikujejo’ več le vulgarnost in golota, temveč tudi pripovedovanje zapletenih zgodb, ki se le redko končajo z nasmehom na ustih.

Televizija oziroma televizijske serije namreč niso več le za množice, ki zvečer preprosto več ne najdejo drugega, temveč so tudi pametna zabava. In to so serije, ki jih cenijo in gledajo le pametni ljudje.

Dosjeji X (The X-Files, 1993–2002)

V ameriški znanstvenofantastični grozljivki spoznamo posebna FBI agenta Foxa Mulderja in Dano Scully, ki preiskujeta Dosjeje X: nerešene primere, ki se vrtijo okoli paranormalnih pojavov.

Zdravnikova vest (House M.D., 2004–2012)

Dr. Gregory House je odvisnik od zdravil, nekonvencionalen medicinski genij, ki vodi skupino diagnostikov v bolnišnici v New Jerseyju.

Kriva pota (Breaking Bad, 2008–2013)

Kriva pota je ameriška kriminalna drama, ki pripoveduje zgodbo Walterja Whita, učitelja kemije, ki ga diagnosticirajo s pljučnim rakom.

Sherlock (2010–2017)

Britanska televizijska kriminalna drama je sodobna adaptacija detektivskih zgodb Sira Arthurja Conana Doyla o Sherlocku Holmsu. V glavnih vlogah lahko vidimo Benedicta Cumberbatcha kot Sherlocka in Martina Freemana kot Watsona.

Igra prestolov (Game of Thrones, 2011–2019)

Ameriška fantazijska drama je priredba knjižne serije Pesem ledu in ognja pisatelja Georgea R. R. Martina.

Hiša iz kart (House of Cards, 2013–2018)

Hiša iz kart je ameriška politična drama, adaptacija BBC-jeve mini serije z istim naslovom. Temelji na romanu Michaela Dobbsa.

Dexter (2006–2013)

Ameriška televizijska drama se osredotoča na Dexterja Morgana, člana policijskega oddelka v Miamiju, ki živi skrivno življenje kot serijski morilec.

Hannibal (2013–2015)

Psihološka grozljivka temelji na likih in elementih, ki se pojavljajo v romanu Rdeči zmaj in se osredotoča na odnos med posebnim FBI preiskovalcem Willom Grahamom ter doktorjem Hannibalom Lecterjem, forenzičnim psihiatrom, najhujšim sovražnikom Grahama.

maxresdefault Filmski napovednik: Mladi Karl Marx (Le jeune Karl Marx, 2017) 10 filmov, ki jih vsi gledajo, ko jim je dolgčas Ko ne veš, kaj bi sam sabo: 10 filmov, ki jih MORAŠ VIDETI, če ti je dolgčas maxresdefault Nagradna igra: Poredne mame 2: Božič hd-aspect-1505495805-no-118-manolo-in-his-offices 3 novi modni dokumentarci (2017), ki bi jih morali videti · · ·