fbpx

Kdaj so prava leta za materinstvo – znanstveniki imajo odgovor!

To so prava leta za materinstvo!

Kdaj so prava leta za materinstvo? Ima znanost o tem svoje mnenje? Vzgoja otroka je dragoceno in čudovito potovanje, ki lahko prinese tako srečo in veselje kot tudi izzive in skrbi, ne glede na našo starost. Obstaja kaj takega, kot je 'pravi čas', da ženske postanemo mame? No, nova raziskava pravi, da ja!

Povprečna starost žensk, ki postanejo mame, se viša. In to ni samo stvar ‘mode’. Ženske se namreč v svojih 30. in 40. počutijo veliko varnejše, verjetneje je, da so v razmerju in že imajo kariero, hkrati pa so odločnejše. Nova raziskava je tako pokazala, da so ‘prava leta’ za zanositev po 35. letu.

Zgodovinsko gledano se nosečnost po 35. letu razume za tvegano. A znanost odkriva nove pluse, povezane s pozno nosečnostjo. Še pred tem je bilo dokazano, da nosečnost po 35. letu podaljšuje življenjsko doboštudija, izvedena na univerzi University of Southern California v ZDA, razkrila, da porod po 35. letu izboljšuje mentalne sposobnost matere.

via GIPHY

Kako so prišli do tega zaključka?

Raziskovalci so izvedli več testov na 830 ženskah v menopavzi. Sodelujoče ženske so testirali na področju načrtovanja, vizualne percepcije, verbalnega spomina, koncentracije in pozornosti. Ugotovili so, da so se ženske, ki so imele prvega otroka po 24. letu, bolje odrezale pri testih, kjer so reševale probleme, in pri testih, ki so se dotikali verbalnih sposobnosti. Ženske, ki so imele zadnjega otroka po 35. letu, so se bolje odrezale pri testih verbalnega spomina in kogniciji.

Kaj je razlog, da se izboljšujejo mentalne sposobnosti matere?

To je povezano z valom hormonov – estrogena in progesterona – med nosečnostjo, za kar je bilo ugotovljeno, da imata pozitiven vpliv na kemične procese v možganih in na možganske funkcije, še posebej, če je zadnja nosečnost v poznejših letih.

via GIPHY

Odločitev, kdaj bomo imeli otroka, ni nikoli preprosta in vsaka nosečnost, zgodnja ali pozna, ima svoje prednosti in slabosti. Pomembno je, da se najprej posvetujemo s svojim zdravnikom. Le tako bo naša nosečnost zdrava.

Dodatne Informacije

Vir:
onlinelibrary.wiley.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!