Človeška kreacija z veliko pomočjo narave
V zraku · buzz buzz

Včasih smo za gajbico sadja potrebovali cel sadovnjak, očitno pa bo za to kmalu potrebno le en drevo. Sam Van Aken, ameriški kipar, je namreč razvil Tree of 40 fruit, drevo, ki obrodi kar 40 vrst sadja.

Sam Van Aken, ameriški profesor in kipar iz New Yorka, se je z željo, da reši sadovnjak v Agrikulturnem eksperimentalnem centru v New Yorku, ki je bil tik pred sečnjo, lotil premišljenega načrtovanja in iskanja načina, kako rešiti številne sorte sadnih dreves v sadovnjaku, stare tudi do 200 let.

Najprej je razmišljal o umetniškem delu…

S cepljenjem je ‘ustvaril’ drugačno umetnino: drevo, ki večino leta zgleda povsem običajno, pomladi pa postane naravnost božansko! Tree of 40 Fruit ali Drevo 40ih sadežev se namreč razcveti v različnih odtenkih roza, škrlatno rdeče in bele barve, od julija do oktobra pa je čas zorenja sadja. S poudarkom na množini! Drevo naj bi obrodilo marelice, češnje, nektarine, breskve, slive, celo mandlje… skupno kar 40 vrst sadja.

Projekt ustvarjanja ‘popolnega’ drevesa traja že 5 let, danes pa uspešno raste že ogromno dreves, posejanih po javnih lokacijah, v muzejih in celo zasebnih umetniških zbirkah. Očitno bomo kaj kmalu ob sprehodu po New Yorku lahko grizljali nektarine. In slive. In marelice. Pa ringloje…

Le eden od odtenkov cvetočih vejOdpri galerijo
cover Nostalgična fotoserija, ki prikazuje zgodovino video iger skozi razvoj igralnih konzol “Sin človekov” (Magritte) Neverjetne slikarske klasike v digitalni preobleki Vin Diesel zveni kot pokvarjena vin-ilka. Potem ko je Vin Diesel zapel pesem »Stay With Me« Sama Smitha, ne vem če bo še kdo hotel ostati z njim bat29 (1) Ko se mestne klopice po Londonu spremenijo v knjige · ·