fbpx

Tree of 40 fruit: o drevesu, ki obrodi kar 40 vrst sadja

Človeška kreacija z veliko pomočjo narave

Včasih smo za gajbico sadja potrebovali cel sadovnjak, očitno pa bo za to kmalu potrebno le en drevo. Sam Van Aken, ameriški kipar, je namreč razvil Tree of 40 fruit, drevo, ki obrodi kar 40 vrst sadja.

Vizija rasti drevesne kreacije
Vizija rasti drevesne kreacije

Sam Van Aken, ameriški profesor in kipar iz New Yorka, se je z željo, da reši sadovnjak v Agrikulturnem eksperimentalnem centru v New Yorku, ki je bil tik pred sečnjo, lotil premišljenega načrtovanja in iskanja načina, kako rešiti številne sorte sadnih dreves v sadovnjaku, stare tudi do 200 let.

Najprej je razmišljal o umetniškem delu…

Tree of 40 fruit kot umetniška instalacija.
Tree of 40 fruit kot umetniška instalacija.

S cepljenjem je ‘ustvaril’ drugačno umetnino: drevo, ki večino leta zgleda povsem običajno, pomladi pa postane naravnost božansko! Tree of 40 Fruit ali Drevo 40ih sadežev se namreč razcveti v različnih odtenkih roza, škrlatno rdeče in bele barve, od julija do oktobra pa je čas zorenja sadja. S poudarkom na množini! Drevo naj bi obrodilo marelice, češnje, nektarine, breskve, slive, celo mandlje… skupno kar 40 vrst sadja.

Drevo, ki bo nekoč zapolnilo več zabojčkov sadja.
Drevo, ki bo nekoč zapolnilo več zabojčkov sadja.

Projekt ustvarjanja ‘popolnega’ drevesa traja že 5 let, danes pa uspešno raste že ogromno dreves, posejanih po javnih lokacijah, v muzejih in celo zasebnih umetniških zbirkah. Očitno bomo kaj kmalu ob sprehodu po New Yorku lahko grizljali nektarine. In slive. In marelice. Pa ringloje…

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!