Volvo-Living-Seawall-0-Hero
Utrip mesta · arhitektura

V zadnjem času okoljski aktivisti vse več pozornosti posvečajo onesnaževanju morja. Kako tudi ne, ko pa se svetovno morje počasi, a vztrajno spreminja v odlagališče odpadkov.

Švedsko avtomobilsko podjetje Volvo je resda znano predvsem po svojih jeklenih konjičkih, kar pa še ne pomeni, da ni aktivno tudi na drugih področjih.

Ob pomoči inštituta Sydney Institute of Marine Science in oblikovalskega studia Reef Design Lab je zasnovalo ‘živi morski zid’, ki bo človeštvu pomagal pri boju proti onesnaževanju s plastiko. Ta je sestavljen iz 50 3D-natisnjenih ploščic, ki posnemajo strukturo mangrove, ki naj bi postala nov habitat za številne živali.

Volvo se je v preteklosti že izkazal z aktivnostmi v okviru družbene odgovornosti, saj je na različnih plažah po svetu organiziral čistilne akcije. Tokrat si želi stopiti še korak naprej.

Odgovorni želijo s strukturo privlačiti filtratorje ‒ živali, ki se hranijo s precejanjem drobnih vodnih organizmov in organskih delcev v vodi. Ti želijo zagotoviti, da se na 3D-zid naseli čim večje število živali, ki bodo iz morij odstranili težke kovine ali trde delce.

Zid so postavili v sydneyjsko pristanišče, v naslednjih 20 letih pa bodo opazovali spremembe v biološki pestrosti in kvalitete vode.


To je največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu! To je največji 3D-natisnjen betonski most na svetu! Valamar Collections Marea Suites, Poreč 7 impresivnih hotelov, ki se bodo v 2019 odprli na Hrvaškem Samo za pogumne Oddih, ki si ga lahko privoščijo samo pogumni! 15403471_216418438806020_2503267198223515648_n 14 fantastičnih zgradb, za katere se zdi, da so z drugega planeta ·