fbpx

Volvo je izdelal 3D-morski zid, ki rešuje morje pred onesnaževanjem

V zadnjem času okoljski aktivisti vse več pozornosti posvečajo onesnaževanju morja. Kako tudi ne, ko pa se svetovno morje počasi, a vztrajno spreminja v odlagališče odpadkov.

Švedsko avtomobilsko podjetje Volvo je resda znano predvsem po svojih jeklenih konjičkih, kar pa še ne pomeni, da ni aktivno tudi na drugih področjih.

Ob pomoči inštituta Sydney Institute of Marine Science in oblikovalskega studia Reef Design Lab je zasnovalo ‘živi morski zid’, ki bo človeštvu pomagal pri boju proti onesnaževanju s plastiko. Ta je sestavljen iz 50 3D-natisnjenih ploščic, ki posnemajo strukturo mangrove, ki naj bi postala nov habitat za številne živali.

Volvo se je v preteklosti že izkazal z aktivnostmi v okviru družbene odgovornosti, saj je na različnih plažah po svetu organiziral čistilne akcije. Tokrat si želi stopiti še korak naprej.

Volvo se s svojo inovacijo bori proti onesnaževanju morja.
Volvo se s svojo inovacijo bori proti onesnaževanju morja.

Odgovorni želijo s strukturo privlačiti filtratorje ‒ živali, ki se hranijo s precejanjem drobnih vodnih organizmov in organskih delcev v vodi. Ti želijo zagotoviti, da se na 3D-zid naseli čim večje število živali, ki bodo iz morij odstranili težke kovine ali trde delce.

Zid so postavili v sydneyjsko pristanišče, v naslednjih 20 letih pa bodo opazovali spremembe v biološki pestrosti in kvalitete vode.

Dodatne Informacije

Več informacij:
volvocars.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!