jakob-owens-565883-unsplash
Utrip mesta · svet po moško

Kot ste verjetno že opazili, so brade pri moških v zadnjem času zelo priljubljene. Glede na občutno povečanje poraščenih obrazov po svetu je težko pričakovati, da bo ta trend hitro zastaral.

Čeprav ima večina moških temno barvo brade, pa prav tako pogosto opazimo posameznike z rdečkasto rjavo barvo dlak. To je še toliko bolj nenavadno, ker njihovi lasje niso obarvani enako.

Odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako, je poiskala znanost. Raziskava, ki so jo izvedli pri Viral Threadu, je dokazala, da je stvar zelo preprosta.

Geni, ki določajo barvo dlak in tudi sicer vplivajo drug na drugega, so si med seboj različni, nobeden od njih pa ni dominanten. To pomeni, da obstaja možnost, da so vaši lasje, obrvi, brada in dlake pod pazduho obarvani različno.

Petra Haak-Bloem iz nizozemskega državnega centra za genetiko je ob tem pojasnila, da barvo dlak običajno podedujemo od naših prednikov. Prav zaradi kombinacije različnih genov je še toliko bolj verjetno, da prihaja do razlik v barvi dlak po telesu.

Ob tem je treba poudariti, da so znanstveniki pred več kot desetimi leti odkrili, da se na kromosomu 16 nahaja gen MC1R, ki proizvaja protein melanokortin 1. Slednji igra pomembno vlogo pri tem, kakšno barvo dlak ima oseba.


shutterstock_1112242682 Svetovno nogometno prvenstvo 2018: Pozdrav iz Rusije tomo_cesen_nalegende_1920x1080px.final_7 Tomo Česen: živeča #legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma christopher-campbell-33543-unsplash Za moške: kako dajati vtis, da ste mlajši? 476eba03f4cf4add2cd83b3b7b1c2c2b--well-dressed-men-artistic-photography Movember: 3+ triki kako do najlepše brade · ·