Zakaj je vaša brada rdečkasto rjava, vaši lasje pa ne?

Kot ste verjetno že opazili, so brade pri moških v zadnjem času zelo priljubljene. Glede na občutno povečanje poraščenih obrazov po svetu je težko pričakovati, da bo ta trend hitro zastaral.

Čeprav ima večina moških temno barvo brade, pa prav tako pogosto opazimo posameznike z rdečkasto rjavo barvo dlak. To je še toliko bolj nenavadno, ker njihovi lasje niso obarvani enako.

Odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako, je poiskala znanost. Raziskava, ki so jo izvedli pri Viral Threadu, je dokazala, da je stvar zelo preprosta.

Brade lahko razumemo kot simbol moškosti.
Brade lahko razumemo kot simbol moškosti.

Geni, ki določajo barvo dlak in tudi sicer vplivajo drug na drugega, so si med seboj različni, nobeden od njih pa ni dominanten. To pomeni, da obstaja možnost, da so vaši lasje, obrvi, brada in dlake pod pazduho obarvani različno.

Petra Haak-Bloem iz nizozemskega državnega centra za genetiko je ob tem pojasnila, da barvo dlak običajno podedujemo od naših prednikov. Prav zaradi kombinacije različnih genov je še toliko bolj verjetno, da prihaja do razlik v barvi dlak po telesu.

Rdečkasto rjava barva brade vsekakor ni napačna.
Rdečkasto rjava barva brade vsekakor ni napačna.

Ob tem je treba poudariti, da so znanstveniki pred več kot desetimi leti odkrili, da se na kromosomu 16 nahaja gen MC1R, ki proizvaja protein melanokortin 1. Slednji igra pomembno vlogo pri tem, kakšno barvo dlak ima oseba.

Dodatne Informacije

Več informacij:
viralthread.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!