shutterstock_105719558
V zraku · buzz buzz

Ko smo žalostni, se skremžimo, ko smo srečni in veseli, pa se kotički naših ustnic pomaknejo navzgor. In ta povezava deluje tudi v obratni smeri – z zavestnim in namernim smejanjem lahko vplivamo na svoja čustva in postanemo srečnejši, četudi se v tem trenutku morda ne počutimo tako. Videti je, da je znanost odkrila formulo, kako živeti srečnejše življenje – smej se!

Če želiš živeti srečnejše življenje, je dovolj, da se včasih smeješ na silo! Takšne teorije so psihologi zgradili že v začetku 20. stoletja, danes pa je to tudi dokazano z različnimi raziskavami – čustva vplivajo na tvojo mimiko, kar pomeni, da boš z njo pokazal, kako se počutiš, vendar mehanizem deluje tudi v obratni smeri: tudi z mimiko in telesno govorico lahko zavestno in namerno vplivaš na svoja čustva.

Na temo, ali lahko na svoja čustva vplivaš z obrazno mimiko, je bilo narejenih že več sto študij. Znanstveniki so jih pregledali in preko metaanalize ugotovili, da lahko preko svojih obraznih in telesnih izrazov vplivaš na svoja čustva.

Kaj to pomeni zate v praksi? Če se počutiš slabo, ti lahko med drugim pomaga tudi to, da se prisiliš, da se nasmehneš. Če raziskave držijo, kar je precej verjetno, bi se moral počutiti vsaj malo boljše. :)

lua-coralina-vghrHwDfo1o-unsplash Pazi, komu zaupaš: astrološka znamenja, ki ne znajo čuvati skrivnosti high-art-2019-natural-cannabis-company-17 High Art 2019: izvenzemeljske umetnine, ki jih je navdihnila konoplja Le enkrat so jih pokazali: skrivni talenti zvezdnikov Le enkrat so jih pokazali: skrivni talenti zvezdnikov Lilo-Header Bravissimo Lilo: napihljiva blazina z odprtino za ženske prsi ·