Plazovna informacijska tabla
Utrip mesta · destinacija

V Sloveniji so zrasle prve plazovne informacijske table v Julijskih Alpah. Število obiskovalcev gora je v zimskem času v zadnjih letih skokovito naraslo. Med njimi so številni precej pogumni in to ne le ekstremni športniki. V hribe pozimi hodijo alpinisti, pohodniki, krpljarji, turni smučarji, freeriderji, tudi družine z majhnimi otroki se najdejo med njimi. Toda gore so nevarne. Še posebej v času, ko so hribi pobeljeni in na njih preži nevarnost snežnih plazov. To nevarnosti prepogosto ignoriramo, češ da se nam to že ne more zgoditi. Zato tudi ne vemo, kaj storiti, če nas dejansko preseneti plaz. Te table ti lahko rešijo življenje!

Nevarnost proženja snežnih plazov je v zimah, bogatih s snegom, velika. A to predvsem zadnja leta ne ustavi številnih obiskovalcev gora, da se tudi v zimskih mesecih množično ne bi podali v hribe. Kolikor je pozimi narava nevarna, je namreč tudi privlačna in s pobeljenimi vrhovi kot sirena vabi v objem. Obiskovalci pa so pogosto naivni in niso pripravljeni na pasti, ki jih skriva narava. Snežni plazovi predstavljajo resno grožnjo, ki pa se je vse premalo zavedamo. Zato so člani ljubljanskega športnega društva Freeapproved v sodelovanju s športno trgovino ActionMama na najbolj obiskanih izhodiščnih točkah za zimske izlete v Triglavskem narodnem parku namestili plazovne informacijske table.

Prvi sta zrasli na Pokljuki (na Rudnem polju), kmalu jima sledijo še tri take table, in sicer v dolinah Tamar in Krma ter na smučišču Vogel. Z njimi želijo dvigniti raven ozaveščenost zimskih obiskovalcev gora ter jim omogočiti prepoznavanje plazovne nevarnosti.

PREBERITE ŠE: Triglav ni več visok 2864 metrov! Po novem meri …

Anže Čokl, alpinist, alpinistični inštruktor, snemalec, fotograf, govornik, inženir, potapljač, pilot, večni avanturist ter alfa in omega projekta, je o akciji dejal: ”S postavitvijo plazovnih informacijskih tabel želimo povečati varnost obiskovalcev, zmanjšati število nesreč in s tem tudi posredovanj članov gorske reševalne službe, ki v plazovitih razmerah še bolj kot sicer ogrožajo svoje življenje.”

In kaj piše na plazovnih informacijskih tablah? Na njih lahko preberemo, v katerih okoliščinah se snežni plaz sproži in kako lahko sami prepoznamo plazovno nevarnost. Poznavanje okoliščin za nastanek snežnih plazov ter opazovanje okolice med gibanjem v gorah namreč pomembno zmanjšata ogroženost pohodnikov, alpinistov, turnih smučarjev. Tovrstno znanje je lahko ločnica med življenjem in smrtjo. Na tabli je nameščena tudi naprava za preverjanje delovanja lavinske žolne.

Freeapproved si bo prizadeval, da bi plazovne informacijske table v prihodnje postavili tudi na drugih priljubljenih slovenskih gorskih zimskih izhodiščih.

Snežni plaz je najbolj zahrbtna zimska nevarnost v gorah. Ogrozi nas lahko med hojo, sankanjem, smučanjem ali vožnjo z avtomobilom in to po zasavskih travnikih ali po najbolj strmih gorskih stenah, podnevi in ponoči, v soncu in megli. Najboljša zaščita pred snežnim plazom je poznavanje snežnih razmer, v katerih se lahko sproži snežni plaz, in prepoznavanje znakov nevarnosti na izletu. S plazovnimi informacijskimi tablami želimo delček znanja ponuditi tudi manj izkušenim obiskovalcem gora,” razlaga geolog Jaka Ortnar.

Galerija – zrasle prve plazovne informacijske table v Julijskih Alpah:

Plazovna informacijska tablaOdpri galerijo

lonely planet kam kdaj Kam potovati kateri mesec? (Lonely Planet) Eurotrip_6793090 Top 10 spletnih strani in aplikacij za popotnike 2017 Museo Atlántico: prvi podvodni muzej v Evropi Museo Atlántico: prvi podvodni muzej v Evropi severni tečaj 10 stvari, ki jih o severnem tečaju gotovo še niste vedeli · · · · · · ·