fbpx

Črna mačka prinaša nesrečo: ali je to res?

Foto: envato

To niti v sanjah ne drži. Obstaja mednarodni dan črnih mačk, ki ga praznujemo 27. oktobra, prav zato, da bi ljudem pokazali, da so lahko tudi one popolni hišni ljubljenčki.

Obstaja več argumentov, ki razbijejo predsodke, da črne mačke prinašajo nesrečo.

Egipčani so jih častili kot bogove

Stari Egipčani so zelo spoštovali črne mačke. Iz tega časa je najbolj znana figura črna mačka Bastet, bolj znana kot mačja boginja.
V nasprotju z mnogimi predsodki so imeli stari Egipčani do njih povsem drugačen odnos. Vse črne mačke so veljale za reinkarnacije mačje boginje in vsak, ki bi jih nadlegovati, bi bil kaznovan.

Črna nagajivka. Foto: Ben Moll / Unsplash

Grška mitologija

Korenine predsodkov, da so črne mačke znanilec slabih stvari in dogodkov, segajo v grško mitologijo. Zevsova žena Hera je namreč neposlušne kaznovala tako, da jih je spremenila v črno mačko.
Poleg tega legenda pravi, da je bila mačka izgnana v podzemlje, zaradi česar so Grki, povezali s smrtjo in nesrečo.

Črna barva v različnih odtenkih

Ljubitelji mačk so odkrili kar 22 vrst črnih mačk, od tega le 1 popolnoma črna! Večina jih ima vzorce ali lise na kožuhu, poleg tega pa nekatere nimajo popolnoma črne dlake.

Elegantna lepotica. Foto: Madalyn Cox / Unsplash

Ohranjajo srečen zakon

Zelo zanimivo dejstvo je, da v Angliji, Midlandsu, velja splošno prepričanje, da črne mačke prinašajo srečo v zakonu. Zaradi tega so črne mačke pogosto narisane na poročnih vabilih, pa tudi drugih stvareh, povezanih s poroko.

Povezovanje s čarovnicami

V 17. stoletju so puritanci dojemali črne mačke kot hudičevo delo, zato so jih preganjali. Ženske, ki so jih hranile, so zaradi tega obsodili, ali razglasili za čarovnice.

Žalostno!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!