For år tilbage var alle besat af det svenske begreb hygge, men i år har verden af svenske desserter taget verden med storm. Da vi også følger med i trends, har vi udarbejdet 3 opskrifter til dig, som vil gøre dine eftermiddage lækre.
Četudi je poletje pred vrati in mnogi že aktivnejše vadijo, se prehranjujejo Hej in se udeležujejo številnih tretmajev, ki bodo skrili strije, celulit in ostale “družbene nepravilnosti”, se je enostavno težko upreti “cukru” – hrani za dušo in telo, ki vam sicer ne bo zagotovila hranilne vrednosti, a vas bo napolnila z življenjsko energijo.
Včasih se enostavno morate ustaviti in prekršiti pravila. Zadihati. Uživati v trenutku, ki bo dobro del vaši duši. Umetnost dobrega življenja ni tako zapletena, kot se zdi – udoben sedež, sollys, svež zrak, slastne švedske sladice … se je za pritoževati? No, morda ni ravno prijetno to, da jih boste morali pripraviti, preden se lahko popolnoma izklopite, a naj bo tudi peka del vaše umetnosti dobrega življenja.
3 RECEPTI ZA ŠVEDSKE SLADICE:
Švedsko pecivo z limono in pastinakom
Ingredienser
- 1 cela in ¾ skodelice + 2 žlici moke
- ¾ kop sukker
- 2 žlici pecilnega praška
- 300 g pastinaka (nariban)
- 2 žlici makovih semen
- 3 limone (ožeta + naribana lupina)
- ¾ skodelice olja
- 7 žlic jogurta
- 4 æg
- 1 kop pulveriseret sukker
- borovnice za okrasitev po želji
Forberedelse
Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V pekač položite papir za peko.
V večji posodi združite sladkor, moko in pecilni prašek. V maso dodajte nariban pastinak, makova semena in limonino lupino. Vse dobro premešajte. Dodajte olje, jogurt in jajca. Maso vlijte v pekač in jo pecite 55 minut.
Medem ko se torta peče, združite limonin sok in sladkor, da nastane leden preliv, ki ga nato prelijete po ohlajenem pecivu.
Švedske palačinke
Ingredienser
- 1 cela in ¾ skodelice moke
- knivspids salt
- 1 cela in ¾ skodelice mleka
- 6 žlic masla (stopljeno)
- 3 æg
- 1 žlica vaniljevega izvleča
- malinov namaz, med, sveže maline in sladkor po okusu
Forberedelse
V večji posodi združite moko in sol. V manjši posodi združite mleko, maslo, jajca in vaniljev izvleček. Združite tekoče sestavine s suhimi. Dobro premešajte. Maso pokrijte in jo pustite počivati čez noč. Pred uporabo mora biti masa na sobni temperaturi.
Palačinke lahko pripravite v obliki torte ali jih “tradicionalno” zrolate. Obogatite jih z najljubšimi dodatki.
Švedski zvitki s cimetom
Sestavine za pecivo
- 340 g mleka
- 640 g moke
- 34 g sladkorja
- 14 g kvasa
- ½ skefuld salt
- ½ žlice cimeta
- ½ žlice kardamoma
Fyldende ingredienser
- 128 g masla
- 106 g rjavega sladkorja
- 1 spiseskefuld kanel
- ½ žlice kardamoma
- 1 jajce, sladkor po potrebi
Forberedelse
V manjšem loncu segrejte mleko (35 stopinj Celzija). V posodi od mešalnika združite moko, sladkor, kvas, sol, cimet in kardamom. Sestavine mešajte 15 sekund, nato jim dodajte mleko. Sestavine naj se mešajo 3 minute. Pecivo premestite v namaščeno skledo, ki jo pokrijte in pustite počivati eno uro.
V tem času lahko naredite polnilo – v večji skledi zmešajte maslo, rjavi sladkor, cimet in kardamom. Pomokajte delovno površino in testo razvaljajte, da nastane pravokotnik velikosti 9 x 15 cm. Nadev enakomerno razporedite po pecivu (do robov).
Testo prepognite tako, kot da bi zlagali pismo, ki se pregleda standardni ovojnici. Testo razrežite na 15 trakov (režete vzdolž krajše strani testa). Vsak trak povaljajte po površini, da nastane spirala. Testo ovijajte v krog, da nastane krog. Postopek ponovite.
Pokrijte zvitke in počakajte 30 minut, preden se lotite peke. Potem, ko testo vzide, ga premestiti v pečico, ki je segreta na 200 stopinj Celzija.