fbpx

Dejstva in miti, ki zaznamujejo barvo avtomobila

Poleg znamke avtomobila pomembno vlogo pri nakupu igra tudi barva. Ko se odločamo za nakup, želimo biti čim bolj racionalni. Ali barva avtomobila vpliva na varnost, tatvino, kazni ali zavarovanje?

Obstaja kar nekaj domnev glede barve vozil. Najpogosteje slišimo, da je v svetlih avtomobilih manj vroče in da so ta vozila na cesti opaznejša in zato varnejša. Črn avto pa vam bo zagotovo razkril kakšno prasko več, kot bi si želeli. Preverite, kakšna so dejstva in kaj so le miti, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.

Ali obstaja najbolj varna barva avtomobila?

Nekateri so prepričani, da so svetlejši avtomobili bolj vidni in so varnejši na cesti. Vendar pa so raziskave o barvah avtomobilov in statistiki trkov zelo redke. Sicer se je v avstralski študiji izkazalo, da so bela vozila podnevi za približno 10 odstotkov manj verjetno udeležena v prometnih nesrečah kot vozila v barvah z manjšo vidnostjo (torej črna, modra, siva, zelena, rdeča in srebrna). Pa vendarle strokovnjaki opozarjajo, da se barve ne šteje kot varnostne značilnosti avtomobila.

Z belo barvo avtomobila boste bolj opazni, vendar ostanite previdni na cesti.
Z belo barvo avtomobila boste bolj opazni, vendar ostanite previdni na cesti.

Vam je vroče v vašem avtomobilu?

Že preprosta modrost pravi, da ljudje, ki živijo v bolj vročem podnebju, kupijo več belih avtomobilov, saj naj bi se hitreje shladili. To je še eno področje, kjer so raziskave skope, pa vendarle so svetlejši avtomobili res bolj udobni za potovanje v vročini kot temnejši. V eni od študij so znanstveniki parkirali dva avtomobila, črnega in srebrnega, na soncu. Po eni uri je imel srebrni avto notranjo temperaturo približno 10 stopinj nižjo od črnega avtomobila.

Kraja avtomobilov

Če si ne želite, da vam odtujijo vaše vozilo, se izogibajte običajnim barvam avtomobila. Ti so namreč tarča falotov in to v kar 40 odstotkih več kot avtomobili v manj običajnih barvah. Zelo svetla barva, kot je rumena, deluje verjetno enako učinkovito kot varnostni alarm – malo za šalo, malo zares. Vozila rdeče, oranžne, rjave in zelene barve bodo manj verjetno tarča tatov.

Vozilo oranžne barve naj bi bila manj verjetno tarča tatov.
Vozila oranžne barve naj bi bila manj verjetno tarča tatov.

Kazni

Mnogi verjamejo, da voznike z rdečim avtomobilom policisti ustavijo večkrat kot voznike avtomobilov drugih barv, a je to le še eden od avtomobilskih mitov. Prav tako niso redka vprašanja, ali je zavarovanje rdečega avtomobila dražje od zavarovanj avtomobilov drugih barv. Barva avtomobila je lahko merilo za višino cene avtomobila, nikakor pa ne za višino zavarovalne premije. Zato le kupite rdeč avto.

S katero barvo je največ dela?

Torej, katere barve zahtevajo več dela, da so videti dobro? Temnejše, so enotni strokovnjaki za nego avtomobilov. Temnejša barva običajno pomeni več vrst prask in vdolbin. Seveda se pojavijo tudi na belem avtomobilu, vendar niso tako opazne. Srebrna in svetlo siva barva bosta daleč najbolj hvaležni barvi v takih primerih, temno rdeča in temna kovinska pa ravno obratno.

Svetlejši avtomobili so pregovorno manj občutljivi na umazanijo in tudi praske so manj opazne.
Svetlejši avtomobili so pregovorno manj občutljivi na umazanijo in tudi praske so manj opazne.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
citroen.si

Vsebino omogoča DS Automobiles Slovenija.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.