Devin – Pot za zaljubljene

Pot nas pelje do mejnega prehoda Vrtojba in nato naprej v smeri proti Trstu, dokler na desni strani ne zagledamo smerokaza za Devin (Duino). Le-ta nas pripelje do ribiške vasi Devin, s prikupnimi hiškami in mogočnim Devinskim gradom v središču naselja.

Avto pustimo na brezplačnem parkirišču 150 metrov stran od gradu in se podamo do informacijskega centra, kjer lahko za 7 evrov kupimo vstopnico za ogled gradu. Grad, ki izvira iz 15. stoletja, je eden najbolj zanimivih gradov v Evropi, saj v njem še vedno živita tretji vojvoda Devinskega gradu Aleksander Torre e Tasso in njegova družina. Kljub temu si njegovo notranjost lahko ogledamo vsako soboto in nedeljo med 9. in 16. uro in se sprehodimo po njegovih grajskih sobanah, opremljenih z antičnim pohištvom, slikami različnih umetnikov in drugimi zgodovinskimi predmeti. Svoje čase je na gradu bival tudi Rainer Maria Rilke, po katerem se imenuje ena izmed najbolj romantičnih poti. Rilkejeva pot se začne tik nad parkiriščem, kjer smo pustili avto, in nas po kraškem robu, med borovimi gozdički in strmo obalo, pripelje do Sesljanskega zaliva. Pisana pot je polna razglednih točk, ki nas vabijo na postanek in ogled Devinskega gradu s številnih zornih kotov. Včasih so po drevesih še visele table z verzi Rilkejeve poezije, a jih je zob časa žal že dodelal. Za popolnost romantičnih trenutkov bomo tako potrebovali zbirko Rilkejevih pesmi, ki jih lahko prebiramo na kateri izmed klopic ob pešpoti. Svojo radovednost lahko potešimo tudi s spustom v eno izmed opazovalnic in postojank, ki so bili postavljene med 1. svetovno vojno za nadzor ladijskega prometa v Tržaškem zalivu. Po dobre pol ure hoje po Rilkejevi poti se pred nami razkrije Sesljanski zaliv, ki je največje in najbolj opremljeno kopališče tržaške obale. Poleg zabave, sprostitve in drugih pomorskih dejavnosti, ki jih ponuja, je kraj priljubljen za rekreativno plezanje. Adrenalinski izziv pa lahko zamenjamo za prijeten sprehod med barkami, zasidranimi v pristanišču, nato pa se po isti poti vrnimo nazaj do našega vozila.

Popoldansko razvajanje
Prijetno utrujeni in lačni se iz Devina odpeljimo do glavne ceste nazaj v smeri proti mejnemu prehodu. Na prvem križišču zavijemo desno za Medijo vas, v kateri celo leto prirejajo osmice, ki se selijo le iz hiše v hišo. Le-te izvirajo še iz časa Marije Terezije, ki je enkrat letno dovolila prodajo kmečkih dobrot brez obdavčitve. Hišo, v kateri imajo osmico, prepoznamo po fraski oziroma izobešenem šopu bršljana, ki visi pri vhodu. Ponudba na osmicah je sestavljena iz tipičnih domačih jedi, kjer prevladujejo predvsem suhomesnati izdelki, najedli se bomo lahko tudi domačega sira, pripravljenega z olivnim oljem in česnom, kuhanih klobas z zeljem in repo ter tipičnih domačih sladic. Poleg slastnega pogrinjka, za katerega bomo odšteli približno 10 evrov za dve osebi, nam bodo ponudili tudi domače vino ali sveže stisnjeni jabolčnik, ki bo vsemu dobremu dodal piko na i. Še preden nas prehiti noč, nadaljujemo z izletom do italijanske Gorice, kjer se iz središča mesta povzpnemo na mestni grad z mogočnim srednjeveškim obzidjem, s katerega se nam ponuja prelep razgled na celo mesto in nešteto malih lučk. V gradu si je za 3 evre mogoče ogledati tudi vojni muzej, ki je odprt vsak dan razen ponedeljka od 9.30 do 17. ure. Za sladki zaključek nikar ne izpustimo obiska gostilne Kekec, ki se nahaja nad Novo Gorico in nam ponuja čudovit razgled na Furlansko nižino vse do morja. Gostilna je odprta vse dni razen ponedeljka in torka od 12. do 22. ure in je predvsem poznana po slastnih palačinkah. Med njimi kraljuje gratinirana palačinka Kekec z orehovim nadevom, ki bo poskrbela za prijetne občutke, ko se bomo polni vtisov vračali domov.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepše proge za tek na smučeh v Sloveniji, kjer vas čakajo nepozabna doživetja!