Premiera: Don Pasquale v SNG Maribor
30. sep
Kulturni izbor · odri

30. septembra 2016 se bo premierno predstavila opera Don Pasqueale v SNG Maribor. Komična opera o ljubezenskih zapletih in zakonskih težavah je nastala na začetku 19. stoletja izpod peresa Gaetano Donizettija. Opero je režirala Dora Ruždjak Podolski, orkestru bo dirigiral Gianluca Martinenghi, v glavni vlogi pa bosta nastopila Giuseppe Esposito in Jaki Jurgec. Vstopnice so že v prodaji.

do
Maribor
SNG Maribor
26 €
Dogodek na Facebooku

30. septembra 2016 bo prvič uprizorjena opera Don Pasquale v SNG Maribor. Premieri bo sledilo 8 ponovitev, zadnja na začetku januarja. Režiserka opere je Dora Ruždjak Podolski, v vlogi dirigenta pa bo nastopil Gianluca Martinenghi. Don Pasquale je pomembno delo italijanskega umetnika Gaetana Donizettija, katerega opus velja za pomembno zapuščino italijanskega belkanta. Z opero Don Pasquale je avtorju uspelo najti ravnotežje med glasbenim izražanjem ter dramskim dogajanjem.

V operi, ki je po svoji vsebini komična, nastopa le pet pevskih vlog. Donizetti je po smernicah commedie dell’arte ustvaril komično delo, katerega glavna tematika so ljubezenske in zakonske težave.

PREBERITE ŠE: Gledališka premiera: komedija Leonce in Lena v MGL

Don Pasquale je star, samski bogataš, ki ostro nasprotuje poroki svojega nečaka Ernesta z lepo vdovo Norino. Slednja nima primerne dote in mladoporočenca bi bila tako obsojena na siromašno življenje. A Don Pasquale si tudi sam želi mlade neveste. Zaslepljen od te močne želje se ujame v past doktorja Malatesta, ki mu predlaga poroko s svojo ”sestro”. Don Pasquale se vanjo v trenutku zaljubi. Po podpisu poročne pogodbe se izkaže, da je njegova nevesta po svoji naravi v resnici ukazovalna, glasna in zahtevna. Don Pasquale se boji, da se je s poroko hudo uštel. Kako se razplete zgodba, pa si lahko ogledate na eni izmed uprizoritev. Vstopnice so že na voljo.


Brezmadežna - SNG Maribor 23. september, 2016 Brezmadežna / Immaculata, SNG Maribor: hommage Tomažu Pandurju Gledališka premiera 15. september, 2016 Gledališka premiera: komedija Leonce in Lena v MGL 13340290_10208394851282942_1593505593954394225_o 7. junij, 2016 Celovečerna drama Interpretacija sanj Alexandra McQueera Maša Kagao Knez: Momentum – Avenija ujetih trenutkov 28. maj, 2016 Maša Kagao Knez: Momentum – avenija ujetih trenutkov · · ·