4thdimensiongroup_creditjohnbouchet-756x420
11. nov
Kulturni izbor · glasba

John McLaughlin, eden izmed ključnih in najbolj pomembnih jazz kitaristov sodobnega časa ter ustanovitelj jazz fusion kvarteta The 4th Dimension, prihaja 11. novembra v Kino Šiška, kjer bo predstavil svoj aktualni album “The Boston Record”.

Kino Šiška
Kino Šiška
32€
Dogodek na Facebooku

Mahavishnu John McLaughlin, v Angliji rojeni glasbenik, ki je svoj prvi samostojni album “Extrapolation” izdal leta 1969, kmalu za tem se je preselil v ZDA, kjer se je pridružil jazz-rock triu Tonyja Williamsa Lifetime in ansamblu legendarnega trobentača Milesa Davisa. Njegova električna zasedba Mahavishnu Orchestra, in ena prvih fusion zasedb, je v glasbeni abecednik vpeljal popolnoma nov stil, ki je spajal električni jazz in rock z vzhodnimi in indijskimi glasbenimi vplivi. Leta 1975 je ustanovil zasedbo Shakti, s katero je prepletal jazz in indijsko glasbo. Z njo je prvič v Sloveniji nastopil leta 1977 v Hali Tivoli. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je John McLaughlin med drugim delal s Carlo Bley, Gilom Evansom, Miroslavom Vitoušsom, Wayneom Shorterjem, Rolling Stones in drugimi.

Leta 1979 je z bobnarjem Tonyjem Williamson in basistom Jacom Pastoriusom ustvaril kratkodobni Trio Of Doom. Istega leta pa je z Larryjem Coryellom in Alom Di Meolo nastopil v Ljubljanski Hali Tivoli. V osemdesetih je sodeloval z mnogimi glasbeniki, med drugim z indijskim tolkalcem Trilokom Gurtujem, ki je prav z Johnovim triom leta 1991 prvič nastopil prvič v Sloveniji v Cankarjevem domu. Leta 1996 se je John McLaughlin ponovno povezal s kolegoma Pacom de Lucio in Alom Di Meolo. The Guitar Trio se je združil za svetovno turnejo in izdal istoimenski album.

PREBERITE ŠE: Koncert: S.A.R.S. in Lollobrigida novembra skupaj na odru Cvetličarne

John McLaughlin je leta 2007 ustanovil nov jazz fusion kvartet, imenovan The 4th Dimension. Marca letos je izšel album “The Boston Record”, ki sicer ni njihov prvi, je pa prvi, ki je odigran s prenovljeno zasedbo. McLaughlin, ki naj bi bil pri 72 letih na vrhuncu svojega ustvarjanja na zadnjem albumu dokazuje, da je v glasbeni industriji še vedno tako pomemben, kot je bil 50 let nazaj.
Cena vstopnice je 32 evrov v predprodaji, na dan dogodka pa 34 evrov. Kupite jo lahko tudi na eventim.si.

2014 Bonnaroo Music & Arts Festival - Day 3 11. november, 2014 Koncert: ekscentrični Jack White novembra na Dunaju unnamed 30. maj, 9600 Dobrodelni koncert čLOVEnija – Umetniki umetniku Indie band Merchandise 30. maj, 0400 Merchandise: post-punk zasedba kmalu v Ljubljani Bubly 6. november, 2014 Koncert: V Ljubljano prihaja nežni Michael Bublé · ·