TheStroj_FotoA.Peunik
24. okt
Kulturni izbor · glasba

Kolektiv The Stroj, ki je konec preteklega leta izdal album Metafonik pri založbi MKC Maribor, se s koncertom 24. oktobra vrača v Plesni forum Celje.

Plesni forum Celje
Plesni forum Celje
15€

Glasbeni kolektiv The Stroj je leta 1997 v Laškem formiral tolkalec in filozof Primož Oberžan, da bi udejanil vizijo neodvisnega tolkalskega kolektiva, ki bi svoj ustvarjalni zagon izrazil skozi zvočni Stroj iz odpadnega in najdenega materiala. Njihov drzen in brezkompromisni ustvarjalni pristop je čez noč pritegnil pozornost širše slovenske javnosti.
Z albumom Metafonik The Stroj nadaljujejo zvočna raziskovanja, katerih smer so začrtali že leta 2000 na prvencu Ventilator. Člani kolektiva so med dolgotrajnim snemalnim procesom radikalno posodobili svoj inštrumentarij ter tolkala nadgradili z originalnimi elektromehanskimi in elektronskimi inštrumenti, ki so njihovemu plemensko industrijskemu zvoku dodali novo, retro futuristično dimenzijo.

PREBERITE ŠE: Koncert: Laibach z Napravimo to deželo spet sproščeno! po mestih Slovenije

Ustvarjalno obdobje, ki ga zaokrožujejo z omenjenim albumom, je vodja kolektiva Primož Oberžan opisal takole: “V dobi vse pametnejših telefonov, ki sovpada z neoliberalno demontažo šolskega sistema, nas zanima kritična uporaba tehnologije, ki ni podvržena ideologiji učinkovitosti in napredka za vsako ceno. Inštrumente in stroje uporabljamo kot mašine za proizvodnjo pomena skozi kolektivni ritual. Razvijamo glasbeni jezik s katerim nagovarjamo občinstvo, da se pridruži ritmu upora proti vsesplošni komercializaciji naših življenj. Zato smo posneli Metafonik: visokonapetostno nizkofrekvenčen zarjavelo oster grobo zbrušen resonantno prešvican elektromehansko sublimen hipnotični šus v drobovje in neokorteks.”
V Plesnem forumu Celje jim boste lahko prisluhnili 24. oktobra ob 21.00. Vstopnica je 15 evrov.

morrissey-7659d285b5fe90821b0e29c33641d047580f98a3-s40-c85 24. oktober, 2014 Koncert: Morrissey oktobra na Dunaju o-KYLIE-MINOGUE-facebook parlophone 18. oktober, 2014 Koncert: Kylie Minogue oktobra v Budimpešti Foto: passenger 12. julij, 0400 Koncert: Passenger in njegov zasanjani folk oktobra na Dunaju Swans-8x10-band-w-stars-horiz-bw-v2 12. julij, 3200 Koncert: Swans oktobra v Kinu Šiška · · ·