fbpx

Dokazano: kako dvigniti raven dopamina v telesu, da boste vedno srečni?

Vsako minuto, ko ste jezni, izgubite šestdeset sekund občutka sreče.

Dopamin je eden najpomembnejših hormonov, ki je odgovoren za to, ali se počutimo dobro ali ne. Ko je raven dopamina nizka, se počutimo žalostni in se počutimo slabo, ko je dopamin na visoki ravni, smo dobre volje in srečni. Na srečo obstajajo povsem naravni načini za dvig ravni dopamina v telesu. Dokazano delujejo!

Tukaj je 10 tehnik naravnih načinov, ki vam bodo prinesli srečo, dobro zdravje in lep videz!

1. Vadba

Vsaka telesna aktivnost spodbuja sproščanje endorfinov, dopamina in serotonina (hormoni sreče). Redna vadba vam lahko pomaga, da se znebite stresa, frustracij in kronične utrujenosti. V vadbi morate uživati.

2. Razstrupljanje

Nakopičene bakterije in toksini v telesu oslabijo imunski sistem in zmanjšajo proizvodnjo dopamina. Potrudite se in poskusite redno čistiti telo – na takšen način boste bolj zdravi in se boste počutili veliko bolje.

3. Izogibajte se zasvojenosti

Zaradicigaret, kave, alkohola, itd. se morda res počutite dobro, a učinek je zelo kratek. Te navade vam lahko čez nekaj časa prinesejo resne težave, zato raje uživajte v nekaterih drugih malenkostih.

Sreča podpira pogumne. (Vergil)

4. Poslušajte glasbo

Eden najlažjih načinov, da takoj dvignete počutje in da vaše telo začne proizvajati dobre hormone, je poslušanje vaše najljubše glasbe. Le nekaj minut poslušanja vam lahko povrne dobro voljo in optimizem.

5. Pogosteje se (virtualno) srečujte s prijatelji

Eden najlažjih načinov za dvig ravni dopamina je (virtualno) druženje s prijatelji in družino. Tudi, če ste po naravi vase zaprta oseba, bo srečanje in pogovor z ljubljeno osebo naredil razliko v vašem počutju.

6. Bodite ustvarjalni

Ustvarjalne dejavnosti znatno dvignejo raven dopamina v možganih. To ne pomeni, da morate postati svetovno znani slikar – poskusite narediti kakšno dekoracijo, kuhajte, spremenite razporeditev pohištva v stanovanju, itd. Počutili se boste odlično.

Boriti se za srečo, že to je sreča! (Triolet)

7. Dvignite tirozin

Tirozin je ena najpomembnejših kemičnih snovi v človeškem telesu, ki služi za sintezo dopamina. Če želite zvišati raven tirozina, uživajte hrano, bogato s to snovjo, in mimogrede se boste rešili stresa ter boste veliko boljše volje. Odličen vir tirozina so mandlji, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj in temna čokolada.

8. Meditirajte ali molite

Znanstveno je dokazano, da meditacija  in molitev dvigneta raven dopamina na povsem drugačen način kot pa telesna aktivnost. Ko ste popolnoma sproščeni, telo sprosti več duševne energije, kar bistveno vpliva na proizvodnjo hormonov sreče.

9. Naredite seznam ciljev

Vsakodnevno postavljanje ciljev in njihovo zapisovanje na papir, ki ga postavite na vidno mesto, je odlična metoda za boljše razpoloženje. Poleg tega je dober način, da česa ne pozabite. Ko naredite karkoli s tega seznama, prečrtajte nalogo in videli boste, kako se bo vaše razpoloženje dvignilo v nebo, še posebej, če ste opravili nekaj pomembnega in težkega.

Ljudje pogrešajo svoj košček sreče, pa ne zato,ker je nikoli ne bi našli, ampak zato, ker se niso ustavili, da bi jo zaužili. (William Feather)

10. Privoščite si dovolj spanca

Ko spimo, naše telo začne proizvajati hormone in snovi, ki lahko dvignejo raven dopamina. Poleg tega je miren in dovolj dolg spanec sam po sebi posebna vrsta sreče!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!