Dokazano! Tisti, ki uporabljajo smernike, so pametnejši od tistih, ki jih ne

Uporaba smernika je stvar inteligence.

Ste vedeli, da je uporaba smernikov, po domače žmigavcev, stvar inteligence? Kot je pokazala raziskava univerze v Göttingenu v Nemčiji, so tisti, ki jih uporabljajo, pametnejši. Zakaj, izdamo v nadaljevanju.

Tudi vas jezi, kadar vozniki ne uporabljajo smernikov? Znanstveniki z univerze v Göttingenu so glede (ne)uporabe žmigavcev prišli do zanimive ugotovitve, ki bo marsikoga presenetila in za vedno spremenila njegov pogled na voznike, ki jih ne uporabljajo. Uporaba smernih kazalcev je namreč stvar inteligence, neuporaba pa ne toliko nečimrnosti oz. neupoštevanja pravil.

PREBERITE ŠE: BMW M4 CS Coupe – razganja ga od moči

Za nekatere je uporaba smernika intelektualno prezahtevna naloga.
Za nekatere je uporaba smernika intelektualno prezahtevna naloga.

V raziskavi so nemški strokovnjaki želeli ugotoviti, ali so določeni procesi med samo vožnjo kako ali drugače povezani z inteligenco voznika. Voznik mora namreč med vožnjo obdelati kopico podatkov iz okolice in možganom marsikaterega zaradi tega zmanjka prostora za predelavo osnovnih funkcij, kamor sodi tudi nakazovanja smeri. Izkazalo se je, da naj kar 40 odstotkov voznikov ne bi uporabljajo žmigavcev, toda ne zato, ker so preleni ali ker se jim to zdi preprosto odveč. Njihovi možgani preprosto ne zmorejo opraviti toliko dela hkrati, saj so preveč zaposleni z drugimi nalogami, in preprosto nimajo zmogljivosti še za to, da bi se spomnili na vklop smernika. V računalniškem žargonu povedano, imajo premalo RAM-a za izvrševanje te funkcije.

(Ne)uporaba žmigavca ima globlji pomen.
(Ne)uporaba žmigavca ima globlji pomen.

Znanstveniki pa so kopali še globlje in voznike, ki ne uporabljajo žmigavcev, povabili na inteligenčni test. Ta je potrdil njihove ugotovitve. Od teh 40 odstotkov voznikov, ki leve ročice ne uporabljajo, jih je 62 odstotkov na testu v povprečju zbralo 21 točk manj od povprečja. Ko se boste torej naslednjič razburjali nad nekom, ki ni vklopil smernika in ga ozmerjali s primitivcem, se raje potrepljajte po rami, češ da ste pametnejši od njega, namesto da ga obkladate s psovkami. Verjemite, bo precej bolje delo.

Dodatne Informacije

Več informacij;
uni-goettingen.de

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Neverjetno! Umazana voda britanskega obalnega pasu se je med karanteno spremenila v tropsko vodo!