fbpx

Druženje s prijatelji je dobro za duševno in fizično zdravje – in tudi za vitkost!

Foto: imdb

Pravijo, da je težko najti pravega prijatelja, še težje pa ga obdržati do konca življenja. Obstajajo pa tudi prijateljstva, ki lahko omajejo to trditev. So družina, ki si jo izberemo sami in so ljudje, s katerimi najprej želimo deliti tako dobre kot slabe novice, se pogovarjati o popolnoma vsem. O prijateljstvu obstaja veliko mitov. Druženje s prijatelji pa je po mnenju psihologov dobro tako za duševno in fizično zdravje, po branju prispevka pa si boste z njimi želeli preživeti še več časa.

Prijatelji pomagajo razviti veščino razumevanja drugih, se pravi, da se z njihovo pomočjo znamo postaviti v kožo drugih. Z njimi postanemo bolj sočutni, boljši ljudje, občutimo manj negativne energije, zviša se hormon sreče, kar je dobro za duševno zdravje.

S prijatelji nas je manj strah

Morda je to dejstvo presenetljivo, a prijatelji pomagajo, da nekatere stvari bolje ocenimo in jih vidimo v boljši luči. To pomeni, da nam lahko prijatelji pomagajo doživljati moteče in zahtevne stvari kot manj nevarne. Preživljanje časa s prijatelji pozitivno vpliva tudi na fizično zdravje. Ena študija je pokazala, da so visok indeks telesne mase, visok krvni tlak in številni drugi kazalci slabega zdravja pogostejši pri ljudeh, ki čas preživljajo v samoti. Tveganje za nastanek nekaterih bolezni je bilo manjše pri tistih, ki imajo bogatejše in bolj aktivno družbeno življenje.

via GIPHY

Stres zaradi osamljenosti

Psihologi pravijo, da prijatelji in družabno življenje zmanjšujejo tveganje za prezgodnjo smrt. Prijatelji nam pomagajo zmanjšati stres in olajšati težka življenjska obdobja. Izolacija in osamljenost negativno vplivata na življenje in povzročata večjo količino stresa. Stres, ki nastane zaradi nenehnega pomanjkanja družbe, lahko povzroči poslabšanje zdravja in je vzrok za nekatere bolezni.

via GIPHY

Glede na raziskave imajo večje tveganje za razvoj demence, tisti ljudje, ki prijateljev nimajo. Če ni druženja, se namreč kognitivne funkcije pri posamezniku lahko poslabšajo. Poleg tega pa naj bi prijatelji pomagali tudi pri osebnem razvoju, saj dajejo navdih in pogum za odkrivanje novih stvari. Prav tako se s pomočjo njih lahko izboljša funkcija delovanja možganov.

Kljub napornemu življenjskemu slogu je priporočljivo, da ostanete v stikih s prijatelji, saj boste tako ustvarjali nove spomine in krepili svoje zdravje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!