fbpx

Koliko časa boste potrebovali, da izgubite odvečne kilograme

Foto: envato

Pri hujšanju je pomembno, da imate realna pričakovanja in da to počnete na zdrav način, brez stradanja in kakršnih koli drugih metod, ki lahko negativno vplivajo na zdravje. Zato je za vse tiste, ki se sprašujete, kako dolgo boste potreboval, da shujšate, podajamo dejavnike, ki vplivajo na to, kdaj in kako dolgo boste potrebovali, da izgubite odvečne kilograme.

Kako pride do izgube teže?

Vsaka hrana ali pijača, ki jo zaužijete ima svoje kalorije. Ko zaužijete več kalorij, kot jih pokurite, se zredite. Ko gre za porabo kalorij, ima izguba le teh tri glavne, ki vplivajo na hujšanje.

1. Stopnja presnove v mirovanju
To je število kalorij, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje normalnih telesnih funkcij.

2. Toplotni učinek hrane
To so kalorije, porabljene za prebavo, absorpcijo in razgradnjo hrane.

3. Toplotni učinek aktivnosti
To so kalorije, porabljene med telesno aktivnostjo.

Dejavniki, ki vplivajo na hitrost hujšanja

Na to, kako hitro boste shujšali, vpliva več dejavnikov, od katerih na mnoge ne moremo vplivati.

Na sposobnost izgube teže močno vpliva razmerje med maščobo in mišicami. Ženske v mirovanju porabijo od 5 do 10 odstotkov manj kalorij kot moški. Če torej zaužijejo enako število kalorij, moški izgubijo kilograme hitreje kot ženske.

S starostjo se telesna maščoba poveča, mišična masa pa zmanjša. Ta sprememba prispeva k zmanjšanju porabe kalorij in tako s starostjo otežuje hujšanje.

Začetna telesna teža lahko vpliva na hitrost izgube teže. Zato je pomembno opazovati odstotek, ne pa število izgubljenih kilogramov.

Obseg kalorijskega primanjkljaja vpliva na to, kako hitro izgubimo težo. Pri tem morate biti previdni, da ta kalorijski primanjkljaj ni prevelik. Ne samo, da se boste postavili v nevzdržno situacijo, ampak lahko svoje telo izpostavite pomanjkanju hranilnih snovi. Prav tako se lahko poveča verjetnost, da boste izgubili mišično maso.

Spanje je pogosto zanemarjeno, vendar je ključna sestavina hujšanja. Kronično pomanjkanje spanja lahko pomembno vpliva na hitrost hujšanja. Samo ena noč prekratkega spanca lahko poveča vašo željo po visokokalorični hrani z nizko vsebnostjo hranil.

Na izgubo teže vplivajo številni drugi dejavniki.
Foto: Shvets production/ Pexels

Kako hitro boste shujšali?

Čeprav je, kot smo omenili na začetku, nestrpnost značilnost mnogih ljudi, ki poskušajo shujšati, se poskusite odmakniti od ideje o hitrem hujšanju. Pomembno je, da ne shujšate prehitro.

Hitro hujšanje nosi s seboj tveganje podhranjenosti in dehidracije, med stranskimi učinki pa so glavoboli, razdražljivost, utrujenost, zaprtje, izpadanje las, izguba mišic, menstrualne nepravilnosti.

Strokovnjaki priporočajo izgubo od 0,45 do 1,36 kilograma na teden ali približno en odstotek svoje telesne teže. Ne smete pozabiti, da gre za proces, ki ni linearen, kar pomeni, da lahko nekaj tednov izgubite več, nekaj manj. Prišli bodo tudi tedni, v katerih morda ne boste shujšali.

S pomočjo spremembe načina življenja, prehrane in rednega gibanja, ste na zdravi poti, pri doseganju zastavljenih ciljev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!