fbpx

5 znakov, da ste v soodvisnem razmerju

Foto: Allef Vinicius / Unsplash

Vsi si želimo zdrave, ljubeče zveze, ki bi nas napolnila z zaupanjem in zagonom za prihodnost. Pa vendar- včasih se zgodi, da ugotovimo, da smo se znašli v razmerju, ki v nas prebudi nasprotne občutke. Soodvisni odnos je nezdravo razmerje, pri katerem sta partnerja drug od drugega popolnoma odvisna in težko funkcionirata samostojno- ali pa se eden od partnerjev zanaša na drugega pri vsakem delu svojega življenja. Za vas smo pripravili 5 znakov, da ste v soodvisnem razmerju.

1. V odnosu ne zmorete postaviti mej

Meje so izredno pomembne v vsakem odnosu, od romantičnega pa do platonskega, od družinskega pa do poslovnega. Omogočajo nam, da se postavimo zase in da drugi osebi damo jasno vedeti, česa si ne bomo dovolili in kakšno ravnanje nas prizadenejo.
Lastnost soodvisnih odnosov je, da meje praktično ne obstajajo. Če opažate, da v želji, da bi partnerja obdržali, dopuščate veliko več, kot bi si želeli, to nikakor ni dober znak. Vedeti morate, da si zaslužite osebo, ki bo vaše želje in meje spoštovala in tudi sama želela, da se v razmerju počutite čimbolj sproščene in zadovoljne. Da, če ne postavljate meja, bo partner morda res ostal ob vas, vendar pa bosta združena v zvezi, ki ne bo zdrava ne za vas, ne zanj.

Ali opažate, da so vaše meje porušene? Foto: Cottonbro / Pexels

2. Opažate neravnovesje moči

V zdravi zvezi sta si partnerja enakopravna. To pomeni, da odločitve sprejemata skupaj in ob pogovorih drug drugega poslušata in upoštevata.
Ko govorimo o soodvisnem razmerju, se to ravnovesje poruši. Oseba, ki se od partnerja čuti popolnoma odvisno, bo dovolila, da ima zadnjo besedo vedno on in pustila, da kontrolira vse dele njenega življenja. To nikakor ni prav: vedeti morate, da so vaše želje, mnenja in vizije enako pomebne kot partnerjeve in da ni nobenega razloga, da jih ne bi izrazili.

3. Nujno potrebujete partnerjevo potrditev

Povsem normalno je, da nas partnerjeva vzpodbuda pomiri in razveseli. Vendar pa bodite pozorni: ali ob vsaki odločitvi, ki jo sprejmete, iščete partnerjevo potrditev? Ali lahko njegove besede popolnoma spremenijo vaše mnenje in razpoloženje? Ali se vam zdi, da brez njegovega odobravanja niste dovolj dobri? Vse to so namreč znaki soodvisnega razmerja.
Enako velja, če je situacija obrnjena. Nič ni narobe, če partnerju nudite čustveno oporo, vendar pa problem nastane, če se vajini pogovori kontantno vrtijo okoli njegovih težav in če vam sam ne nudi tolažbe, ki mu jo dajete vi.

Čustvena podpora ali soodvisnost? Foto: Olya Kobruseva / Pexels

4. Skupaj vzdržujeta negativne vedenjske vzorce

Lastnost soodvisnih odnosov je tudi, da partnerja drug drugemu omogočata, da nadaljujeta z negativnimi vedenjskimi vzorci. To pomeni, da se zavedata, da vajin življenjski slog ali način soočanja s težavami ni zdrav in ne vodi v svetlo prihodnost, pa vendar ne storita ničesar, da bi ga spremenila.
V zdravi zvezi partnerja drug drugemu pomagata, da postaneta najboljši verziji svojih osebnosti. To pomeni tudi, da si med seboj data jasno vedeti, da določeno vedenje ni primerno.

5. Nimate lastnega življenja

Tudi, če smo v razmerju, je pomembno, da ohranimo samostojno verzijo sebe. To pomeni, da imamo lastne hobije, cilje in želje, pa tudi, da partner ni edina oseba, s katero se družimo. Če na to nismo pozorni, obstaja možnost, da popolnoma izgubimo lastno identiteto, zveza pa se sčasoma razvije v soodvisno.
Ne smete pozabiti, da ni prav nič narobe, če nekaj časa preživite ločeno od partnerja in če imata drugačne hobije in interese. Ne le, da bo na tak način vajina zveza bolj zdrava, pač pa se bosta drug od drugega tudi naučila marsikaj novega.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!