fbpx

Een Til Een: prva biološka hiša na svetu

Prva biološka hiša na svetu

Človeštvo je naprej vedno gnala radovednost, inovativnost, kreativnost, če želite. Kako bi lahko to in to naredili boljše, lažje in z manj porabe oziroma nižjimi stroški. In nič drugače ni, ko je govora o naših domovih. Za hišo, ki vam jo bomo predstavili, se za hip celo zdi, da so idejo dobili iz davnih, davnih časov.

Danski arhitekturni studio Een Til Een stoji za prvo biološko hišo, ki so jo postavili v Middlefartu na Danskem. Na trgu okolju prijazne gradnje je to zagotovo izjemna pridobitev. Arhitekti pri Een Til Een so se predvsem ukvarjali z gradbenimi materiali, zračnostjo notranjih prostorov ter modularnostjo.

Za ogrodje hiše so uporabili agrokulturne ostanke, ki ji navadno zavržemo ali uporabimo za kurjavo. Trava, slama ter morske alge bodo pri biološki hiši tako nadomestile zidake. Zunanjost hiše oziroma pročelje krasi izjemno priljubljeni skandinavski tik. Omenili smo tudi modularnost, kar pomeni, da bo hiša lahko prilagojena vsakemu posamezniku, pa tudi, ko bo zgrajena, jo boste lahko premikali (podrli ter ponovno postavili) z lokacije na lokacijo. Namesto betonskih temeljev, ki so za okolje še posebej obremenjujoče, so hišo s koli privili v tla.

Če želimo živeti bolj v skladu z naravo ter okolje manj obremeniti, kot ga, je biološka hiša zagotovo korak v pravo smer.

Galerija – Prva biološka hiša na svetu

Dodatne Informacije

Več informacij:
eentileen.dk

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.