fbpx

El Diablo: restavracija, kjer nam hrano pripravi vulkan

Če smo si kdaj želeli okusiti hrano, ki so nam jo skuhal in spekel vulkan, potem se moramo odpraviti v El Diablo, restavracijo na otoku Lanzarote, ki je del Španije. Ena od bolj nenavadnih restavracij na svetu s sedežem v Timanfaya National Park na Kanarskih otokih, ima neverjeten panoramski razgled na gorovje, prva ideja zanjo pa se je porodila že nazaj v 1970.

Najpomembnejši del restavracije je žar – impresiven del opreme. Žar stoji na devetih plasteh balastne skale in brbotajoča lava je le slaba dva metra globlje. Temperatura žara je konstantnih 448,8 stopinj Celzija in njegov obstoj je nekakšna geotermalna anomalija.
Hrana, ki se peče na vulkanu je varna. O nevarnosti vulkanskih hlapov so se namreč posvetovali z znanstveniki, ki so restavraciji El Diablo dali zeleno luč za metodo vulkanskega pečenja.

Hrano v restavraciji El Diablo pripravi vulkan. Na sliki je žar na vulkanu.
Hrano v restavraciji El Diablo pripravi vulkan. Na sliki je žar na vulkanu.

Kot druga znanstvena skrb, sicer manj verjetna, vendar ne nemogoča, se poraja izbruh vulkana. Glede na to, da je vulkan zadnjič izbruhnil leta 1824, obstaja nekaj vprašanj ter dvomov, še posebej zato, ker se vulkan še vedno šteje kot aktiven.
Vulkan se tako opazuje in znanstveniki bodo ob nevarni spremembi izdali opozorilo. Do takrat pa si lahko privoščimo edinstven obrok v El Diablo. Zraven pogleda na otok, obroka s tremi hodi ter prevozom od hotela do restavracije in nazaj, restavracija ponuja še ogled vulkanskega žara za 50 evrov.

PREBERITE ŠE: Mehiška ulična kuhinja El Patrón v Ljubljani

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.