Elektronska glasba naj bi vplivala na to, kako upravljaš z denarjem!

Elektronska glasba naj bi vplivala na to, kako upravljaš z denarjem!

Velikokrat slišimo, da glasba pomaga sprostiti telo in duha. Izraelski znanstveniki so se ukvarjali z vprašanjem, ali vpliva ta tudi na sprejemanje pomembnih odločitev, ki so povezane z denarjem. Prišli so do zelo zanimivih zaključkov.

Raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v reviji SSRN januarja letos, se je ukvarjala z vplivom glasbe na investiranje denarja v lažne kovance.

Pri eksperimentu je sodelovalo 63 ljudi. Ti so morali poslušati več umirjenih in razgibanih skladb. Glede na njihove odzive so raziskovalci prišli do zaključka, da sta se za najbolj pomirjujoča izkazala elektronski miks didžeja Dedmau5 in sproščujoči miks glasbenika po imenu Karunesh.

https://www.youtube.com/watch?v=3TmZqg-8CO0

Udeleženci so bili nato razvrščeni v dve skupini. Prva je poslušala elektronsko, druga pa sproščujočo glasbo. Ekipa znanstvenikov jih je prosila, da se ob tem odločijo, kako bi ravnali v dveh primerih investiranja.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuCF3-BZFq4

Prvi je od njih zahteval, da izberejo med zagotovljenim, a majhnim dobičkom, in visoko stopnjo tveganja z možnostjo visoke nagrade. V drugem primeru so morali razporediti investicijska sredstva na tri dele. Vsak od teh je ponujal dve alternativi s 50-odstotno verjetnostjo za dvakratni dobiček.

Ljudje, ki so poslušali glasbo izvajalca Deadmau5, so se v obeh scenarijih izkazali z manj tveganimi finančnimi odločitvami. Zanimivo je, da so varneje ravnali prav tisti, ki so bili mnenja, da jih je glasba motila.

Kam vložiti denar?
Kam vložiti denar?

Kako je to mogoče razložiti? Znanstveniki so mnenja, da živahna glasba obremenjuje naš delovni spomin, zato nismo pripravljeni sprejemati visokega tveganja.

Ekipa, ki stoji za projektom, je priznala, da se je med raziskavo morala soočiti z večimi omejitvami. Sodelujoči niso morali izbrati glasbe po svojih željah, zato obstaja vprašanje, kako bi ravnali, če bi poslušali le-to. Ljudje smo si med seboj različni, zato glasbo dojemamo na različne načine. Prav zato je zmotno misliti, da bomo ob poslušanju Deadmau5ove glasbe vsi sprejemali razumne odločitve.

Dodatne Informacije

Več informacij:
papers.ssrn.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20+ najlepših ženskih imen z grškim poreklom