fbpx

Elon Musk & tvit vreden miljarde

Od česa živijo najbogatejši ljudje na svetu?! In zakaj Elon Musk tvita?

Foto: JMV

Elon Musk je svoje sledilce na Twitterju med vikendom presenetil z “anketo”, ki je praktično takoj spremenila voljo vlagateljev in Teslo pognala v enega največjih padcev tečaja v zgodovini, saj je le v enem dnevu delnica izgubila 12 odstotkov. Zakaj Musk počne tovrstne stvari, razkrivamo v tem zapisu.

Najbogatejši ljudje na svetu imajo neprecenljivo bogastvo. A se je potrebno zavedati, da obstaja bistvena razlika med bogastvom in dohodkom. In prav zaradi tega je Elon Musk ob koncu tedna na Twitterju vprašal svoje sledilce, ali naj proda 10 % svojih delnic Tesle. S tem pa na finančnih trgih povzroča male cunamije. In to je za vse, ki nas zanima, kaj vpliva na vrednost delnic, fascinantno in zelo razburljivo.

Foto: PS – padec delnice Tesla na 9.1.2021 – Glaf prikazuje dnevno gibanje težaja na urnem nivoju.

Za nepoučene in nevedne

Elon Musk, tako kot mnogi izjemno bogati vodje podjetij, ne prejema plače kot navadni smrtniki, saj vrednost njegovega premoženja presega 300 milijard dolarjev in te potrebe enostavno nima. Popolnoma brez težav si ga predstavljamo, da se potaplja v trezor z zlatimi kovanci, kot risani karakter Stric Skopušnik (Scrooge McDuck). Številka 300 milijard se nanaša predvsem na Muskov lastniški delež v Tesli, ki je vredna bilijon dolarjev.

Tako kot vsak smertnik mora tudi Elon Musk jesti, kupovati rogljičke in plačevati položnice.

Torej od kje mu denar?!

To mu omogoča kredit – večinoma. Musk in drugi izjemno bogati ljudje se veliko zadolžujejo pri bankah, pri čemer uporabljajo svoje delnice ali druga sredstva kot zavarovanje kreditov. Avgusta je Tesla razkrila, da je bilo približno 88 milijonov Muskovih delnic Tesle zastavljenih kot zavarovanje “za zagotovitev določene osebne zadolženosti”. Takrat so bile te delnice vredne 63 milijard dolarjev.

Davčna vrzel, ki jo poznajo milijarderji

Ključno je, da ta bančna posojila niso obdavčena kot bi bil redni dohodek – torej plača. Če ste Elon Musk, lahko greste v banko brez težav in rečete: “Potrebujem 10 milijonov dolarjev, ker želim napolniti trezor s kovanci in plavati v njem” ali pa “Želim kupiti helikopter, tri jahte in hišo na Karibih”.

Banka bo denar ponudila z nasmehom in vam dala res dobro ponudbo, na primer 3-odstotne obresti. Toda če bi Musk dobil teh 10 milijonov dolarjev s prodajo delnic Tesle, bi bil verjetno zavezan davku na kapitalske dobičke po približno 20-odstotni stopnji. Poleg tega pa kot izvršni direktor ne more prodati delnic kadar koli hoče – ker bi to običajno bil znak težav, kar lahko povzroči paniko vlagateljev. Že samo Muskov predlog o prodaji delnic, ki jo mora izvesti zaradi svojega paketa opcij, je Teslino delnico v ponedeljek znižal za skoraj 5 %.

Tovrstna ravnanja so razlog, zakaj Musk in ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, dva najbogatejša človeka na planetu, praktično ne plačujeta davkov. To je namreč pokazala raziskava podjetja ProPublica.

Nerodno za dacarje

No, Musk tega ne vidi tako, zato je napadal predlog demokratov o davku milijarderjev, ki bi pomagal zapolniti verzel pri plačilu velikega bogatega načrta socialnih izdatkov predsednika Joeja Bidena.

Slavni tvit o 10 odstotkih

Twitterjeva šarada konec tedna je povzročila, da so se finančni analitiki praskali po glavi in zopet spali slabše, kot če Musk ta vikend ne bi tvital. “Izvedba ankete na Twitterju za prodajo 10 % njegovih delnic je še ena bizarna reč , ki se lahko zgodi le enemu podjetju in enemu izvršnemu direktorju na svetu,” je v sporočilu strankam zapisal Daniel Ives, višji analitik za raziskave lastniškega kapitala pri Wedbush Securities.

V sobotnem skrivnostnem sporočilu (6.11.2021) je Musk predlagal ali celo napovedal prodajo 10 % svojega deleža Tesle – trenutno ocenjenega na okoli 20 milijard dolarjev –, kot da mu to ne bi padlo na pamet v trenutku, ko je davek na milijarderje demokratov postal del “nacionalnega” pogovora in tema vroča kot kostanji.

Dejansko je Musk že večji del zadnjega desetletja vedel, da bo moral te delnice prodati pred avgustom 2022. Namreč kot del svojega kompleksnega odškodninskega paketa ima Musk več kot 20 milijonov delniških opcij, ki potečejo prihodnje leto. Torej deleže enostavno mora prodati. In prav vseeno mu je kdaj in pod kakšnimi davčnimi pogoji. Bolje prej, kot kasneje.

Zakaj torej Musk tvita? Zato ker uživa v kaosu, ki ga ustvarja. Njegovo razmišljanje Twitterju redno napihuje ali razbremeni katero koli stvar tega sveta … ali pa “določeno” kriptovaluto napihne za nekajkrat. In čeprav mu je “Komisija za vrednostne papirje in borzo” že dala tehnična navodila, naj njegove tvite pregleda najvišja instanca pravne službe Tesle, ni jasno, ali se to pravzaprav dogaja. Musk še vedno redno tvita komentarje o spremembah na trgu, lani pa so po poročanju Wall Street Journala regulatorji Tesli povedali, da je njegova uporaba Twitterja dvakrat kršila dogovore. Še vedno pa ni popolnoma jasno, kako bodo proti njemu ukrepali.

V finančnih krogih so pozivi vedno bolj glasni, da se tovrstno ravnanje Elona Muska sankcionira, saj so finančni trgi izjemno dovzetni za njegove “signale”.

Delnica dosegla vrh

Po mnenju mnogih analitikov je delnica Tesla dosegla vrh in je tovrstna korekcija tečaja povsem običajna. Tudi brez tvitov Muska, je bila namreč rast več kot 50 odstotna v le nekaj mesecih. Tako, da mnogi svarijo, da prihaja obdobje, kjer dobički ne bodo več mogoči.

Dodatne Informacije

povzeto po cnn.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!