fbpx

Prižiganje prazničnih lučk v Ljubljani 2021: kdaj je prižig lučk?

Foto: Janez Zalaznik (Visit Ljubljana)

Kdaj se bodo v Ljubljani 2021 prižgale praznične lučke, ko bo naša prestolnica ponovno zasijala v vsej čarobnosti? Vsi se že veselimo in prižig lučk nas čaka ...

Če vas zanima, kaj bo prižig prazničnih lučk v Ljubljani 2021, imamo za vas odgovor! Naša lepa prestolnica bo v sijaju božičnih lučk zasijala na zadnji petek pred prvo adventno nedeljo, to je 26. novembra, ko se bo odprl tudi praznični sejem. Ljubljana je čudovita prav vse dni v letu, decembra pa je njena podoba še posebej pravljična, saj zažari v prazničnih lučkah, povezanih v presenetljive oblike, ki vselej znova očarajo njene prebivalce in obiskovalce. Takrat mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja zaživijo v čisto posebnem vzdušju, ki ga ne smete zamuditi. Prazničen program v čudovito okrašenem starem mestnem jedru bo trajal do 2. januarja 2022.

Novoletna okrasitev in dogodki

Avtor Urban Modic je projekt okrasitve poimenoval »Vsemoč – moč vseh«, s čimer je želel poudariti, da je v slogi moč. Ponovno smo se znašli v obdobju, ko so povezanost, medsebojno razumevanje in pomoč še posebej ključnega pomena. Aktualni projekt okrasitve Ljubljane se osredotoča na izredno moč skupine ter sožitja, na pomembnost posameznih elementov vesolja, življenja in živih skupnosti, ki tvorijo fantastične ter kompleksne sisteme.

Osnovni gradniki okrasitve, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, sicer ostajajo enaki kot v preteklih letih, bodo pa dopolnjeni in razporejeni po uličnih in mestnih potezah drugače kot lani in v minulih letih ter povezani v nove smiselne sklope. Projekt sestavlja približno 850 skulptur in likov!

Jaslice iz slame bodo postavljene na Gallusovem nabrežju. Posebnost tradicionalnih jaslic je, da jih sestavljajo figure v naravni velikosti, delo Antona Kravanje.

Nastopi pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol se bodo zvrstili pred Mestno hišo med 20. in 22. 12. 2021.

Božični koncert bo pred Mestno hišo odzvanjal 24. 12. 2021.

Ognjemet bo razsvetlil nebo nad Ljubljanskim gradom 31. 12. ob polnoči.

Foto: Dean Dubokovič, STO (Visit Ljubljana)

Vsako leto okrasitev Ljubljane prinaša nekaj novosti. Letos bodite pozorni predvsem na slednje:

  • Invertirana tristrana piramida s svetlobnim in odsevnimi strukturami na Prešernovem trgu. Njen vrh bo kazal proti središču Ljubljane, navidezno bo lebdela nekaj metrov nad njim in imela jedro, ki bo vir njene energije.
  • Dolga svetlobna verižica, ki bo povezovala drevesa na obrežjih Ljubljanice. Gre za nekakšno mrežo, ki jo tvorijo njihove korenine in drugi medsebojni komunikacijski kanali. Metafora za povezanost nas vseh, narave in vesolja.
  • Okrašena ulična povezava od Vodnikovega trga, preko Poljanske ceste in Prekmurskega parka proti Cukrarni.
  • Oblikovna dograditev nekaterih originalnih skulptur in vsebinskih sklopov Zmaga Modica vključno z lanskimi novostmi, ki bodo prilagojene glede na aktualno temo.

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!