Many people stopped regularly in Coljava years ago because of the eight, which was talked about far and wide, so a decision had to be made to extend the occasional offer of the eight to the whole year. A few years ago, therefore, the tourist farm Ostrouška Pelicon was created in the heart of the Karst, in the homeland of the teran. The one we...
Coljava 5
Komen
Mnogi so se v Coljavi že pred leti redno ustavljali zaradi osmice, o kateri se je govorilo daleč naokoli, zato je enkrat moralo priti do odločitve in občasno ponudbo osmice razširiti na celo leto. Pred nekaj leti je torej nastala turistična kmetija Ostrouška Pelicon v srcu Krasa, v domovini terana. Le-tega nam postrežejo v enkratnem ambientu prenovljenega starega hleva, ki nam v poletni vročini prav lepo ohladi duha in telo. Za prostor, v katerem je lokal, so pred leti prejeli celo arhitekturno nagrado za originalno ureditev prostora v kraškem stilu. Dejstvo je, da s turistične kmetije ne bomo odšli ne lačni, sploh pa ne žejni. Domači kruh s pršutom nam bodo popestrile vložene bučke in melancani, goveja in kokošja juhica ter obvezna jota pa imajo zelo prijeten vonj. Jedi pripravljajo po starih kraških receptih, ki so jih obudili iz pozabe, zato se izplača pozanimati se o ponudbi. Tako lahko na mizo dobimo kakšno kulinarično presenečenje v obliki blekov z benjaminovo omako iz pršuta, smetane šalotk in peteršilja. V stalno ponudbo spadata tudi svinjska prata ter pečenka, ki kar sama od sebe spolzi po grlu, zelenjave pa je tako ali tako veliko v ponudbi. Če grlo postane suho, nam pri Ostrouški poleg terana ponudijo tudi celo paleto pristnih, domačih sadnih sokov, kakršne so delale včasih že kraške none, za končno piko na i pa zaključimo kraško gostijo z domačo koprivovo žganjico.