La cocina libanesa es considerada una de las más sabrosas y saludables. Y así como es un crisol de la mejor comida de Medio Oriente, también es un crisol de restaurantes culinarios específicos, justo o en la "margen izquierda" de la calle Trubarjeva de Liubliana, donde también tiene su domicilio el recién inaugurado restaurante "Lebanonske meze in other placers". Finalmente, podemos hablar de Medio Oriente fuera del contexto político.
Trubarjeva 45
liubliana
Od prejšnjega tedna tako Trubareva ob falaflih, ipd., ponuja tudi eklektični izbor toplih in hladnih mesnih in vegeterijanskih libanonskih mez, t.j. majhnih obrokov (nekakšna libanonska različica španskih tapasov), ki jih večinoma sestavljajo ensaladas, prigrizki v obliki popečene zelenjave in morskih sadežev, (p)omake, kumarice in druga vložena zelenjava ter arabski kruh (tudi tu ‘domač’ in sveže pečen), ki jih, kot veleva tradicija, pospremi pijača (ali obratno, da meze pospremijo pijačo), tu bo to predvsem arak (žganje oplemeniteno z janežem) in libanonsko vino. Seveda postrežejo tudi tipične glavne jedi, ne manjkajo pa niti z aromami prepletene postres z baklavo na čelu.
LEE MAS: La terraza del Restaurante 1906 ofrece la vista más hermosa de la isla de Bled
Libanonska kuhinja je Evropejcem precej blizu saj ima zametke mediteranske, le da z nekaj več ‘začimbami’, ki so jih v libanonsko ‘mineštro’ skozi zgodovino zmetali njeni zavojevalci. Več, ko le ščepec se je vanjo zaradi dolge vladavine Turkov usula turška kulinarika, osladkali pa so jo predvsem El francés, ki so med drugim za sabo pustili kifeljčke.