fbpx

Receta: panettone casero simple, más sabroso que el comprado en la tienda

En esta ocasión hemos preparado para ti una receta de un delicioso panettone casero, que hará que las fiestas de Navidad y Año Nuevo de este año sean aún más bonitas. Aunque es un postre bastante complicado (en algunos lugares se tarda 3 días o más en prepararlo), buscamos una versión un poco más sencilla, pero no por ello menos deliciosa.

Prav gotovo ste že kdaj poskusili italijanski sladek kvašen kolač Panettone, ki ga lahko na trgovinskih policah opazite prav v času božično-novoletnih praznikov. To odlično pecivo, ki ima svoje korenine en Milan, pa lahko naredite tudi doma. Pravi panettone mora imeti naribano limonino lupinico, dodatki pa so seveda različni. Če je v njem fruta confitada, potem govorimo o panettonu, si le testo, je to pandoro, seveda pa boste v podobnih kolačih zasledili še več vrst dodatkov, kot so razni nadevi, koščki čokolade, oreški in sadje. hemos preparado para ti recept za preprost domači panettone, ki je še slastnejši kot tisti, ki ga kupite v trgovini.

Panettone izvira iz Milana.
Panettone izvira iz Milana.

PD: Verjame se, da je ime sladice, katere peka sega tja nazaj v srednji vek, skrajšana verzija za pane di Tonio (Tonijev kruh). Po eni izmed zgodb naj bi bil Tonio reven milanski pek, ki je kolač pripravil kot doto za hčerko, zaljubljeno v plemiča. Spet drugi pravijo, da je Tonio delal kot chef na dvoru. Ko nekega božiča ni imel sladice, je pripravil kolač iz vseh sestavin, ki jih je imel na voljo.

Ingredientes:

  • 1 žlica suhega aktivnega pekovskega kvasa
  • 250 ml mlačne vode
  • 5 cucharadas de azúcar en polvo
  • 2 huevos
  • 110 g manj mastnega jogurta
  • 1 cucharadita de extracto de vainilla
  • 2 žlici naribane limonine lupinice
  • 1 cucharadita de canela molida
  • ¼ cucharadita de sal
  • 300 g navadne moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 80 g temnih rozin (zante currant)
  • 80 g svetlih rozin (sultana)
  • 1 cucharada de azúcar en polvo
  • stopljeno maslo

Preparación:

V srednje veliki posodi zmešajte peskovski kvas, vodo in sladkor v prahu. Pokrijte in pustite stati 10 minut, da nastane penasta masa. K masi dodajte jajca, jogurt, vaniljo, limonino lupinico, cimet in kvas. Dobro premešajte. Postopoma dodajte še moko in mešajte, da testo postane obvladljivo in lahko naredite kepo. Testo položite na rahlo pomokano površino in gnetite 5 do 10 minut. Po potrebi dodajte moko, dokler testo ni mehko in prožno, a ne lepljivo. Testo položite v večjo, rahlo namaščeno skledo, pokrijte s krpo in pustite da vzhaja na toplem kakšno uro (da se velikost testa podvoji).

Pečičo segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za panettone rahlo namastite. V manjši posodi zmešajte suho sadje in žlico sladkorja v prahu. Testo ponovno prenesite na pomokano površino in vanj vgnetite sadno mešanico. Oblikujete testo v kroglo, položite v pripravljen pekač, ohlapno pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja še 30 minut. Kolač se bo dvignil čez rob pekača. Premažite ga s stopljenim maslom.

Panettone pecite 45 minut oziroma da postane kolač zlatorjav. Če boste opravili test z zobotrebcem, mora ta iz kolača priti suh.

Ko boste panettone postregli, ga najprej popolnoma ohladite. Uporabite nazobčan nož in narežite dolge ter tanke rezine iz sredine kolača. Pa dober tek!

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.