Eurasia: prvi predor za osebna vozila, ki povezuje Evropo in Azijo

Predor Eurasia
Zadnjič posodobljeno: :

Nedavno so v Švici odprli predor za železniški promet St. Gotthard, ki je s 57 kilometri najdaljši na svetu, zdaj pa je tu že nov tehnični presežek, nad katerim se lahko navdušujemo. V Turčiji so namreč dokončali predor pod Bosporsko ožino, imenovan Eurasia, ki je prvi, ki bo povezoval Evropo in Azijo. Za javnost bo tunel za osebna vozila odprt 20. decembra 2016, že zdaj pa si lahko pogledate, kako je videti vožnja skozenj.

Eurasia je prvi predor, ki povezuje Evropo in Azijo. Za javnost ga bodo odprli 20. decembra 2016, nekateri častni gostje, med njimi turški predsednik, premier in minister za promet, pa so že imeli to čast, da so v tem tunelu za osebna vozila opravili testno vožnjo. Petkilometrski predor pod Bosporsko ožino potovanje med Evropo in Azijo skrajša s skoraj dveh ur na vsega 15 minut! Za vožnjo med obema stranema Istanbula bo treba odšteti 3,5 evra.

PREBERITE ŠE: Prvo nogometno igrišče na svetu, ki ni pravokotne oblike

Predor Eurasia bo povezoval evropski in turški del Istanbula.
Predor Eurasia bo povezoval evropski in turški del Istanbula.

Predor Eurasia, ki se pridružuje železniškemu prehodu pod isto ožino Marmaray – odprt je od oktobra 2013, od tedaj pa so v njem opravili že 156 milijonov potovanj –, so začeli graditi leta 2011 in ima dve etaži ter bo precej razbremenil promet največjega turškega mesta. Turčija je avgusta odprla tudi tretji most prek Bosporske ožine, ki velja za enega največjih visečih mostov na svetu, kmalu pa se v turški gospodarski prestolnici odpira še tretje letališče.

Galerija – predor Eurasia:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zdaj je uradno! IKEA Ljubljana se odpre že konec tega meseca!