fbpx

Evropski zemljevid stereotipov

Stereotipi so v nas globoko zakoreninjeni, pa čeprav se nam velikokrat zdijo nesmiselni in brezvezni. Velikokrat so namreč ‘iz trte zviti’, včasih pa celo malo držijo. Ampak, ali so res Črnogorci len narod? So Gorenjci zares skopuški? Nemci res nikoli ne zamudijo? Takšni stereotipi so po navadi odraz obrambnih dojemanj sebe in drugih, zato velikokrat ne ‘pijejo vode’. Ali pač?

Yanko Tsvetkov, bolgarski grafični oblikovalec, ki zdaj živi v Španiji, je oblikoval evropski zemljevid stereotipov, značilnih za določen del naše celine.


V knjigi, ki jo je pomenljivo poimenoval Atlas of Prejudice (Atlas predsodkov), lahko najdete med vsemi mogočimi zemljevidi tudi avtorjevo razdelitev Evrope po stereotipih. Zemljevid, ki se imenuje Tearing Europe apart (Razdelitev Evrope), prikazuje 20 različnih načinov, kako se stara celina lahko deli na podlagi stereotipov. Morda bo kdo užaljen, kdo drugi se bo nasmejal, morda pa se bo kdo celo zamislil. Poglejmo si nekatere izmed njih.

Galerija – Evropski zemljevid stereotipov

Dodatne Informacije

Več informacij:
atlasofprejudice.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!