fbpx

Facelift Tesla Model 3 2024: velik korak naprej ali le osvežitev

Facelift Tesla 3

Facelift Tesla Model 3 2024
Foto: Tesla / Jan Macarol
Zadnjič posodobljeno:

Vsi pričakujemo facelift Tesla Model 3 2024, saj so govorice na spletu vedno bolj glasne, špekulacije, da naj bi se proizvodnja modela Tesla Model 3 2024 pričela že junija 2024 pa vedno glasnejše. Po 6 letih je vsekakor čas za večjo spremembo in facelift Tesla Model 3 2024.

Znameniti in revolucionarni avtomobil Tesla Model 3 se po šestih letih pripravlja na obrazov facelift. Kaj lahko pričakujemo?

Po dolgem obdobju pričakovanja, Tesla napoveduje pomembne spremembe v enem najbolj priljubljenih modelov, Tesla Model 3. Avto industrija je polna govoric in špekulacij, kaj bo prinesla prenova modela za leto 2024. Na podlagi razkritih informacij in trendov, ki jih je Tesla postavila v preteklih letih, si dovolimo nekaj napovedi in pričakovanj.


V avtomobilski industriji je običajno, da so “facelift” spremembe modelov minimalne – pogosto je poudarek na optiki – torej rahli osvećitvi svetilnih elementov in odbijačih, sama oblika luči pa se redko spreminja. Tudi Tesla, ki se sicer zdi kot precej nekonvencionalna, sledi tem nenapisanim pravilom. In verjamemo, da bodo spremembe sicer večje od povprečja industrije, a vendarle ne tako zelo drastične, kot jih prikazujejo določeni koncepti.

Študija Facelift Tesla Model 3 2024, kot si jo je znamislil naš sodelavec in oblikovalec Jan Macarol.

Tako smo v zadnjih mesecih smo videli množico konceptov za preoblikovanje Modela 3, ki se nanašajo tako na sprednji kot na zadnji del avtomobila. Vendar pa noben od teh konceptov ni upošteval krutega dejstva, da si proizvajalec pri “faceliftu” lahko privošči le minimalne popravke. Zato je veliko vprašanje, kako radikalne bodo spremembe pri novem Facelift Tesla Model 3 2024.

Zadek facelift Tesla Model 3 2024

Facelift Tesla Model 3 2024
Foto: render / Jan Macarol

Verjamemo, da bo Tesla na zadku vozila spremenila tako zadnji odbijač kot zadnja prtljažna vrata. Ostale stvari bodo ostale nespremenjene. Iz tega sledi, da je sama optika lahko bistveno spremenjena. Hkrati pa verjamemo, da bo zaradi aerodinamičnih pridobitev povečan, podaljšan zadnji spojler vozila. Verjetno se bo pojavil tudi večji in bolj poudarjen daljši difuzor, v katerega bodo integrirani odsevniki, ki so sedaj v odbijaču. Te spremembe bodo avtomobilu dale bolj športen in atraktiven videz. Kar se tiče optike, verjamemo, da bo Tesla počasi a sigurno začela integrirati LED povezavo med zadnjimi lučmi, kar avtomobilu ne le daje širši in bolj aerodinamičen videz, temveč tudi izboljšuje vidljivost.

Prednji del facelift Tesla Model 3 2024

Foto: render / Jan Macarol

Tudi prednji del avtomobila bo doživel nekaj osvežitve. Fotografije, ki so bile doslej objavljene, kažejo na precej radikalne spremembe, a smo mnenja, da so te fotografije del Tesline strategije, da bi zvišala pričakovanja. Spremenjena prednja stran avtomobila, kot je prikazano na fotografijah, bi namreč pomenila, da se je Tesla odločila za menjavo kar nekaj delov, kar ni značilno za “facelift” fazo. Prepričani smo, da bodo pri Tesli spremenili le odbijač in prednjo havbo, medtem ko v boke avtomobila ne bodo posegali. Tako drastične spremembe bi pomenile, da se je Tesla odločila zamenjati kar nekaj panelov avtomobila, kar ni značilno za facelift fazo. Prepričani smo, da bodo pri Tesli spremenili le odbijač in prednjo havbo, medtem ko bosta levi in desni blatnik ostala nespremenjena. Na podlagi informacij, ki smo jih pridobili, se zdi, da bo Tesla obliko odbijača spremenila tako, da bo bolj aerodinamičen in bo bolje poudarjal agresivnost in športnost avtomobila, ter se tudi nekolikoprilagodi videzu zadnjega odbijača. Verjamemo, da bo ta sprememba dovolj, da bo prednji del vozila dobil svež in moderen videz, brez potrebe po radikalnejših spremembah.

Notranjost facelift Tesla Model 3 2024

Kar se tiče notranjosti, je težko napovedati, kaj lahko pričakujemo. Tesla je v preteklosti večkrat presenetila z nenavadnimi in inovativnimi rešitvami, zato ne bi bilo presenetljivo, če bi prihajajoči facelift Modela 3 2023 prinesel nekaj presenetljivih novosti. Glede na trende v industriji bi lahko pričakovali večje zaslone, boljše materiale. Ostalo Tesla tako ali tako redno posodablja. Verjamemo, da bo notranjost minimalno spremenjena. Mogoče bo spremembo doživel volan, kar je načeloma navada tudi nekaterih drugih proizvajalcev. Glede na Teslin poudarek na trajnosti in ekološki odgovornosti, bi lahko pričakovali tudi uporabo novih, bolj okolju prijaznih materialov v notranjosti vozila. Poleg tega bi lahko pričakovali tudi nekaj izboljšav na področju udobja in ergonomije, saj Tesla nenehno išče načine za izboljšanje uporabniške izkušnje svojih strank. Na račun udobja pa je veliukokrat tudi največ kritik.

Pogoni & tehnologije – Tesla Model 3 2024

Na področju pogonskega sklopa ne pričakujemo velikih sprememb. Tesla je znana po svoji napredni tehnologiji električnih pogonov in verjetno bo osredotočena na izboljšanje obstoječih tehnologij, kot so večja učinkovitost, daljši doseg in hitrejše polnjenje, namesto na razvijanje popolnoma novih tehnologij. Hkrati tesla uvaja nenehne spremembe pri svojih modelih. Ravnokar je tako odstranila parkirne senzorje, nadomešča jih kamera ter senzor zunanje temperature, ki ga nadomšča aktualna informacija na podlagi geolokacije avtomobila kar po spletu.

Vse to so seveda le naše predpostavke, ki temeljijo na razpoložljivih informacijah in trendih v industriji. Za konkretnejše informacije bomo morali počakati na uradno predstavitev novega facelifta Modela 3. Ne glede na to, kaj bo Tesla prinesla, lahko pričakujemo, da bo vsaka nova različica njihovih vozil še naprej postavljala standarde v industriji električnih avtomobilov.

Zanesljivi viri namigujejo, da bo novi Tesla Model 3 v proizvodnjo vstopil septembra letos. Tesla Model 3 2024 bo po vseh kazalcih na cestah do konca leta 2023.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.