fbpx

Festival Fabula 2020: 18. festival Literature sveta

Festival Fabula 2020 prihaja v prestolnico med 26. februarjem in 8. marcem, v središče pa tokrat postavlja igre moči.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Cankarjev dom, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
brezplačno (brezplačne vstopnice si lahko zagotovite v Informacijskem središču CD)

Festival Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, ki bo v 2020 potekal že 18. leto, bo v svoje središče v letošnjem letu postavil igre moči: ekonomske, spolne, čustvene, družbene, geografske, etnične. Če smo vsi enaki, zakaj niso vsem dovoljene enake odločitve in izbire? Če smo vsi enaki, zakaj nimamo vsi enakih možnosti? Se je skozi življenje mogoče prebiti drugače kot z igrami moči, v katerih smo včasih zmagovalci in drugič poraženci?

Ob tem bo v Cankarjevem domu nastopilo pet svetovno priznanih pisateljic in pisateljev, vsak s čisto svežim prevodom knjige, ki je izšla posebej za festival: Bernhard Schlink z Olgo, Kristian Novak s Ciganom, Sara Stridsberg z Beckombergi, Sheila Heti z Materinstvom in Édouard Louis z Opraviti z Eddyjem.

Festival Fabula 2020
Festival Fabula 2020

Vendar pa igre moči niso le osebne, so tudi strukturne, takšne, ki definirajo okolje, v katerem živimo, in že v naprej omejijo naše možnosti. Tak poligon moči je denimo mesto, ki bo stalo v središču letošnje Fabule pred Fabulo, osrednjega teoretskega preddogodka festivala. Ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na univerzi Yale Keller Easterling se ukvarja z javnim prostorom in vprašanjem, kako se v njem kažejo pozicije moči. In kakšno bo mesto prihodnosti? Elvia Wilk in Simon Sellars bosta spregovorila o povezavah med literarnimi in resničnini utopijami, distopijami in atopijami.

Dodatne Informacije

Več informacij:
festival-fabula.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!