fbpx

Festivali 2015, ki predstavljajo sinonim za kreativnost in umetnost

V času Holi Fusion Festivala mesta po svetu povsem zaživijo v barvah.

Za vas smo pripravili pregled festivalov 2015 - tistih, ki predstavjajo svojevrsten sinonim za kreativnost in umetnost. Si lahko predstavljate, da na tridnevnem festivalu sonce sploh ne bi zašlo. Ali da bi se vse nepretrgoma vrtelo okoli ekstremnih športov in bi ves čas čutili, kako nam srce noro utripa. Nekateri festivali ne slovijo zgolj po imenitni glasbi, temveč po prav posebni noti, ki nam lahko letos "priigra" neverjetno festivalsko doživetje.

Vznemirljivo, skoraj nepredstavljivo, kajne? Da bi se na glasbenem festivalu znašli v središču odtenkov najrazličnejših barv, ki bi se razlivala po zraku, in praznovali običaj neke oddaljene in nam povsem neznane kulture. Skoraj neverjetno, toda vse to se dogaja na našem imenitnem planetu, za katerega zdaj lahko skrbimo tudi na nekoliko neobičajnih, kocine dvigajočih se festivalih. Če torej razgrnemo festivalski zemljevid ter si ga podrobneje in pobliže ogledamo, najdemo tudi nekaj žebljičkov, ki v poplavi megalomanskih festivalskih masovk označujejo tudi manj znane bisere, ki vse pogosteje postajajo sinonim za kreativnost, umetnost in drugačnost, povrh tega pa so še okolju nadvse hvaležni.

Zemlja v objemu festivalskih radosti
V času poletnega sončnega solsticija se v Reykjaviku na Islandiji vsako leto zgodi Secret Solstice, edini festival, na katerem se lahko od običajnega življenja za tri dni poslovimo in se festivalskim radostim predajamo le v dnevni svetlobi. Med 19. in 21. junijem letos, ko bo Secret Solstice odprl vrata, sonce namreč ne bo zašlo, zato bo v družbi glasbenikov, kot so Wu-Tang, The Wailers, Foreign Beggars, FKA Twigs, Kelis, Ham in Tale of Us, to resnično prav posebno doživetje na Zemlji. In ker za svoj planet vse bolj skrbimo, bi lahko med zanimivejše in nenavadne festivale šteli tudi festival v Parizu, katerega ime pove vse – We Love Green 2015. Prirejen iz želje po spodbujanju trajnosti in vzdržljivosti je We Love Green dogodek, na katerem se vse vrti okoli narave, prerastel v okolju prijazen, eko festival. Ta nenehno premika meje v organizaciji tovrstnih dogodkov in umetniške industrije, zato na festivalu lahko uživamo v raznolikosti glasbenih koncertov, filmih na temo okoljevarstva, zabavah pod milim nebom, okušamo organsko hrani, kupujemo lokalne proizvode in se družimo na dogodkih, ki so namenjeni obiskovalcem vseh starosti in vsem članom družine. V objemu očarljivih vrtov in mističnih slapov bodo 30. in 31. maja na festivalu nastopili Christine and The Queens, Julian Casablancas + The Voidz, Ratatat, Nicholas Jaar z DJ setom, Django Django in mnogi drugi.

Na festivalu We Love Green je v središču narava, v njej pa se morajo dobro počutiti prav vsi.
Na festivalu We Love Green je v središču narava, v njej pa se morajo dobro počutiti prav vsi.

Ekstremni športi + vrhunski glasbeniki = zagotovljen festivalski adrenalin
Ker smo po zemljevidu s prstom prehitro skočili z Islandije v Francijo, smo preskočili Veliko Britanijo, kjer je doma Nass Festival. S tekmovanji ekstremnih športov in z vrhunsko glasbo nasičen Nass Festival 2015 obljublja divji vikend BMX-anja, rolkanja, drsanja in drugih športov ob glasbeni opremi imenitnih didžejev in bendov. V Somerset, ki bo med 10. in 12. julijem postal središče športnih norij s pravim gorivom – adrenalinom, tako med drugim prihajajo Enter Shikari, Rebel Sound, Public Enemy, Less Than Jake, Roni Size, Sigma in Wilkinson, da bodo srca od strahu in ekstremnih akrobacij padala v hlače pa bodo poskrbeli profesionalni skaterji, kot so Danny Leon, Ross McGouran, Sam Pulley ter Daniel Sandoval, Logan Martin, Jack Watts in drugi na BMX kolesih.

Multikulti kreativnost za pravi ‘flow’ in odmevni ‘boom’
Če jo z Otoka mahnemo proti severu, se odpirajo nova festivalska obzorja, ki v Evropo prinašajo tudi običaje indijske kulture. Iz Indije je v svet namreč vstopil spomladanski festival barv ali ljubezni, kot mu pravijo, ki izvira iz starodobnega hindujskega religioznega festivala. Iz Nepala se je Holi Fusion Festival razširil v mesta severne Amerike in Evrope. 27. junija bo Nijmegen na Nizozemskem, denimo, ob izbrani elektronski glasbi zaživel v najrazličnejših barvah, ki jih obiskovalci lahko mečemo v zrak in se tako zlijemo z indijsko kulturo, glasbo in s plesom, če pa se nam zdi Nizozemska preveč oddaljena, bo festival z barvami prelil tudi mesta v Italiji, Estoniji, Franciji, Španiji in Litvi.

Izven svojih meja se letos prvič širi tudi Flow Festival, ki bo v rodnih Helsinkih med 14. in 16. avgustom v nebo ponesel tako legendarne “starošolske” glasbene izvajalce kot tudi vse bolj zaželene novince. Prvo edicijo, oblikovano kot serijo underground dogodkov, je festival doživel leta 2004, v zadnjih letih pa ga je na leto v treh dneh obiskalo več kot 60 tisoč ljudi. Z glasbo prežet Flow Festival nudi topel objem popularni kulturi, eksperimentalni umetnosti in širokemu izboru mamljive svetovne kulinarike, zato ni nič čudnega, da smo ga odprtih rok sprejeli tudi pri nas. Naša prestolnica ga bo imela čast gostiti med 26. in 28. junijem, ko bo pri Tobačni na treh prizoriščih svoja krila razprostrlo več kot 30 domačih in tujih glasbenikov, med njimi Metronomy, Pet Shop Boys, Roisin Murphy, Jose Gonzales, Run The Jewels, Bonobo z DJ serom in Caribou.

Med "headlinerji" na slovenski ediciji Flow Festivala odmeva tandem Pet Shop Boys.
Med “headlinerji” na slovenski ediciji Flow Festivala odmeva tandem Pet Shop Boys.

Od eksperimentalne umetnosti pa k uporabni. Za enega najbolj opevanih tako imenovanih transformacijskih festivalov velja portugalski Boom Festival, ki ga letos ne bo moč doživeti, saj gre za festival, ki se zgodi na vsake dve leti. Svojo pot je kot festival psihedelične in trance glasbe začel leta 1997, danes pa poleg glasbe daje poudarek tudi samovzdrževanju, ki ga prepleta z umetnostjo in s kulturo. Kot obiskovalec smo del neke skupnosti, ki skrbi zase – v straniščih, denimo, ne uporabljamo kemičnih produktov, vzdržujemo se s pomočjo vetrne in sončne energije, recikliramo in podobno.

Flow Festival bo pri nas zasedel Tobačno.
Flow Festival bo pri nas zasedel Tobačno.

Odmevni velikani onstran oceanov

Zeleno vizijo so imeli leta 1998 v mislih tudi v Britanski Kolumbiji v Kanadi, kjer se je zbralo 500 ljudi, da bi z zabavo podprli lokalno umetnost in glasbo. Obiskovalce po skoraj 20 letih na festivalu Shambala Music Festival tako ne privlačijo le glasbena imena, ki skrbijo za naelektreno ozračje, temveč trud za skupno dobro. Za izjemna umetniška dela. Za okolje. Za zdravo, lokalno pridelano hrano. Shambala se namreč vsako leto, letos med 7. in 10. avgustom, razprostira na dveh kvadratnih kilometrih velikem ranču Salmo River Ranch, ki je tudi dom kravam, konjem, psom, prašičem, piščancem in miniaturnim oslom. Unikaten pečat ji daje šest tematsko obarvanih odrov, na katerih bodo letos med drugim nastopili A.Skillz, AC Slater, Camo & Krooked, DJ Zinc, Bakermat in Zomboy.

Dobre tri tedne pozneje pa se v zvezni državi Nevada začenja veliki Burning Man. Čez lužo se je 11 let pred Boom festivalom ob poletnem solsticiju začel vsakoletni dogodek Burning Man. Tedaj je nekaj prijateljev na plaži v San Franciscu prižgalo skoraj tri metre visokega lesenega moža in malo manjšega psa. Goreči mož je odtlej rastel, se preselil v puščavo na sever Nevade in se aprila 2011 spremenil v projekt Burning Man Project, za katerim stoji neprofitna organizacija. Danes je Burning Man, kot nam predstavlja tudi istoimenski dokumentarec, skupnost tisočerih sodelujočih ljudi, umetnost pa je povsem neizogibni del začasne metropole Black Rock. Festival, katerega temo vsako leto določi ustanovitelj projekta Larry Harvey, se vsako leto prične na zadnji ponedeljek v avgustu in konča teden dni pozneje, na prvi ponedeljek v septembru. Letošnja tema: ogledala, maske, labirinti in fuzija.

Festival Burning Man je svojo pot začel leta 1986 na plaži Baker Beach v San Franciscu, danes pa stoji sredi puščave v Nevadi.
Festival Burning Man je svojo pot začel leta 1986 na plaži Baker Beach v San Franciscu, danes pa stoji sredi puščave v Nevadi.

Mešanica neverjetnega in nenasitnega, privlačnega in drugačnega. Po tem slovijo festivali, ki nedvomno zagotavljajo doživetje, ki si ga bomo zapomnili za vselej. Le težko se je odločiti, kam po tako neverjetno življenjsko izkušnjo, kajne?

Infomat

Boom Festival
Leta 2001 je Boom festival na Portugalskem drugo leto zapored prejel nagrado YOUROPE Green ‘N’ Clean za najbolj zelen in čist festival leta.
Burning Man
Goreči leseni mož je sprva meril ‘le’ 2,4 metre, do leta 2014 pa je zrastel za skoraj 30 metrov. V višino je torej meril 32 metrov. Se bo tudi letos še kaj povzpel?
Holi Fusion Festival
Holi praznovanje se začne s sežigom Holike, hudiča v tradicijah hinduizma, zato to pomeni praznovanje njegove smrti. Zjutraj se odpre karneval vseh barv, ki jih ljudje stresajo s suhim prahom ali polivajo z obarvano vodo z vodnimi pištolicami ali balončki.
Flow Festival
Flow Festival bo po 11 letih od svoje prve edicije v Helsinkih prvič prestopil svoje meje. Zaživel bo v Ljubljani pri Tobačni. Medtem ko bo pri nas nastopilo vsaj 30 glasbenih izvajalcev, jih je na finskih odrih leta 2013 stalo več kot 150, med drugim Nick Cave & The Bad Seeds, Kanye West, Lily Allen, The Black Keys in Kraftwerk.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!